Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako napraviti zdravu picu od kačamaka (palente)?

Kako napraviti zdravu picu od kačamaka (palente)?

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
3249
Kako da pripremimo zdravu picu od kačamaka?

Postoji li neko ko ne voli picu? Međutim, ako ste ljubitelj kačamaka i zdrave ishrane, možete napraviti neodoljivu picu od kore sa kačamakom.

Kačamak, u poređenju sa rumunskom mamaligom i italijanskom palentom, odavno je prisutan u našoj kuhinji. Ranije se konzumirao umesto hleba, služio uz sir ili slana jela, kao i uz razne vrste džema ili slatka.

Danas, sa toliko savremenih recepata, sve manje domaćinstava sprema kačamak. Ali ako želite da oživite staru tradiciju, dodajući nešto novo, možete napraviti zdravu picu od kačamaka.

Potrebni sastojci: 120 g kukuruznog brašna, 1 i 1/2 šolja kiselog mleka, maslinovo ulje, so, biber, bosiljak, 150 g kačkavalja, 80 g parmezana, 10 komada crnog paradajza, 60 ml paradajz paste (guste)

Način pripreme: Mleko treba da bude na sobnoj temperaturi, lagano ga zagrejte (bez ključanja) i sklonite sa ringle. Pomešajte ga sa kukuruznim brašnom i 5 kašika maslinovog ulja. Začinite solju i biberom.

Mešajte dok ne dobijete gustu i glatku smesu /ako je pregusta ili tekuća doterati sa malo vode ili više brašna/. Raširite na pleh obložen papirom za pečenje ili u kalup za torte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15-20 minuta, ili dok se kačamak ne stegne.

Pica od kačamaka

Zatim izvadite koru i premažite je sa još maslinovog ulja. Po vrhu rasporedite paradajz pire, čeri paradajz, rendani kačkavalj i parmezan.

Pospite bosiljkom. Pecite još desetak minuta dok se kačkavalj ne istopi. Izvadite picu od kačamaka i ostavite da se ohladi oko 20 minuta. Isecite je na komade, po želji pospite sa još zelenih začina i poslužite.

Pogledajte još ukusnih i dijetetskih ideja za:

- keto pica;

- pica bez brašna.

Ili pročitajte pravu istoriju pice i saznajte da li je pica zaista zdrava hrana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest