Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako sa skuvamo ukusnog lososa?

Kako sa skuvamo ukusnog lososa?

Porodica lososa takođe uključuje pastrmku. Losos nije samo ukusna, već i hranljiva namirnica koja je vredna pre svega zbog Omega-3 masnih kiselina, koje štite organizam od razvoja raznih upalnih procesa, koji su uzrok većine bolesti. Ove masne kiseline sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, koji su glavni uzrok infarkta miokarda.

Dokazano je da 100 g lososa sadrži potrebnu količinu vitamina D za jedan dan i polovinu dnevne vrednosti esencijalnih supstanci kao što su vitamin B12, niacin, selen, vitamin B6 i magnezijum. Čak je i konzervirani losos koristan, jer je utvrđeno da ima povećan sadržaj kalcijuma. Pored ovoga, losos sadrži više od 80 drugih hranljivih materija.

Ako govorimo o ovoj ribi u kulinarskom aspektu, onda je karakteriše blago smanjenje hranljivih materija nakon prženja i hlađenja.

Za pripremu većine jela koristite gotove filete ili šnicle od lososa, mada je sasvim moguće koristiti celu ribu ili njene pojedinačne delove. Obično se losos prži (koristeći tiganj ili roštilj) ili peče u rerni.

Nudimo vam neke od najboljih recepata za spremanje lososa.

Pečeni losos u rerni

Veoma zdravo, ukusno i istovremeno jednostavno jelo, za čiju pripremu se file lososa peče u foliji sa jajima, lukom i zelenom mirođijom. Folija vam omogućava da sačuvate sve korisne supstance u ribi, a limun i mirođija daju karakterističan ukus i aromu. Jelo možete ukrasiti svežim povrćem.

Proizvodi:

fileti lososa - 2 komada /400 g svaki/

sok od limuna - 1 kašičica

kuvana jaja - 2 komada

luk – 2 glavice

maslac – 40 g

mirođija – 1 veza

Priprema:

Isecite luk na tanke trakice, jaja na kolutove, a mirođiju sitno.

Stavite jedan file lososa na foliju, poprskajte sokom od limuna, posolite i poređajte kolutove jaja, pospite mirođijom, zatim prekrijte trakicama luka, poprskajte istopljenim maslacem. Sve pokrijte drugim komadom fileta, kožom na gore. Čvrsto umotajte folijom, stavite u rernu, pecite oko pola sata.

Salata od lososa

Neverovatno jednostavan, ali ukusan recept u kojem se losos meša sa kuvanim jajima, rendanim tvrdim kačkavaljem i konzerviranim graškom.

Proizvodi:

konzervirani losos - 1 konzerva

tvrdo kuvana jaja - 5 komada

kačkavalj – 100 g

zeleni konzervirani grašak – 300 g

majonez - 5 kašika

biber

peršun

Priprema:

Pripremite sastojke za salatu: očistite ribu od kostiju i dobijeni file isecite na komade. Dodajte rendani kačkavalj i sitno iseckana jaja. Dodajte grašak, začinite solju i biberom.

Pospite majonezom i sitno iseckanim peršunom.

Korisni saveti iskusnih kuvara

Da biste dobro pripremili losos, veoma je važno odabrati pravi proizvod. Ako kupujete svežu ribu, isečenu na šnicle ili filete, uverite se da nije prethodno zamrznuta. To možete saznati iz pulpe, koja treba da bude mekana, gusta i ne vodenasta.

Zapamtite - sveža riba je garancija uspeha za ukusnije, aromatičnije i lepše jelo.

Da biste pržili losos, prvo morate zagrejati masnoću. Potrebno ga je pržiti veoma brzo. Ako se ovo pravilo zanemari, riba će postati masna i može se raspasti.

Jedno od glavnih pravila: riba koja ima toliko ukusa i arome zahteva minimalno začinjavanje. Najbolje je poprskati losos limunom pre kuvanja.

Pogledajte i ove savete za kuvanje lososa i saznajte koliko dugo losos traje u frižideru, kao i kako da marinirate losos.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni