Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Štete od prekomerne konzumacije džigerice

Štete od prekomerne konzumacije džigerice

Djemile CheshlievaDjemile Cheshlieva
Šef kuhinje
28
Džigerica

Konzumiranje velike količine džigerice znači preopterećenje organizma sa više vitamina A i bakra nego što je dozvoljeno. Preterivanje sa ovim vitaminima i mineralima može dovesti do nakupljanja toksina u organizmu.

Konzumiranje više džigerice nego što je dozvoljeno dovodi do povećanja holesterola u krvi. To može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Česta konzumacija džigerice se ne preporučuje, jer sadrži mnogo teških metala, a to dovodi do njihovog nakupljanja u organizmu.

Trudnice posebno treba da izbegavaju prekomernu konzumaciju džigerice. Zbog visokog sadržaja vitamina A, može naštetiti bebi u majčinoj utrobi.

Element žive koji se nalazi u džigerici može dovesti do nakupljanja toksičnih supstanci u organizmu i može poremetiti strukturu ćelija.

Posebno za trudnice i dojilje, ne preporučuje se velika količina džigerice, jer elementi žive mogu dovesti do opasnih situacija i ozbiljnih problema.

Nutritivne vrednosti na 100 grama džigerice:

• Energija: 561 kJ (134 kcal)

• Ugljeni hidrati: 2, 5 g

• Masti: 3, 7 g

• Proteini: 21 g

• Vitamin A (813%) 6500 mg

• Riboflavin (B2): (250%) 3 mg

• Niacin (B3): (100%) 15 mg

• Vitamin B6: (54%) 0, 7 mg

• Folna kiselina (B9) (53%) 212 mg

• Vitamin B12 (1083%) 26 mg

• Vitamin C: (28%) 23 mg

• Gvožđe: (177%), 23 mg

• Natrijum (6%), 87 mg

Pogledajte takođe kako da napravite džigericu mekšom, saznajte kako se potapa džigerica i pročitajte ove tajne za ukusnu džigericu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni