Konzumiranje velike količine džigerice znači preopterećenje organizma sa više vitamina A i bakra nego što je dozvoljeno. Preterivanje sa ovim vitaminima i mineralima može dovesti do nakupljanja toksina u organizmu.
Konzumiranje više džigerice nego što je dozvoljeno dovodi do povećanja holesterola u krvi. To može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.
Česta konzumacija džigerice se ne preporučuje, jer sadrži mnogo teških metala, a to dovodi do njihovog nakupljanja u organizmu.
Trudnice posebno treba da izbegavaju prekomernu konzumaciju džigerice. Zbog visokog sadržaja vitamina A, može naštetiti bebi u majčinoj utrobi.
Element žive koji se nalazi u džigerici može dovesti do nakupljanja toksičnih supstanci u organizmu i može poremetiti strukturu ćelija.
Posebno za trudnice i dojilje, ne preporučuje se velika količina džigerice, jer elementi žive mogu dovesti do opasnih situacija i ozbiljnih problema.
Nutritivne vrednosti na 100 grama džigerice:
• Energija: 561 kJ (134 kcal)
• Ugljeni hidrati: 2, 5 g
• Masti: 3, 7 g
• Proteini: 21 g
• Vitamin A (813%) 6500 mg
• Riboflavin (B2): (250%) 3 mg
• Niacin (B3): (100%) 15 mg
• Vitamin B6: (54%) 0, 7 mg
• Folna kiselina (B9) (53%) 212 mg
• Vitamin B12 (1083%) 26 mg
• Vitamin C: (28%) 23 mg
• Gvožđe: (177%), 23 mg
• Natrijum (6%), 87 mg
Pogledajte takođe kako da napravite džigericu mekšom, saznajte kako se potapa džigerica i pročitajte ove tajne za ukusnu džigericu.
Komentari