Karakteristike belog vina
Belo vino postoji oko 2500 godina. Danas postoji u različitim varijantama - kao suvo, penušavo, u kombinaciji sa različitim jelima.
Belo vino je najviše konzumirano među glavnim vrstama vina, kojih ima tri - belo, crveno i roze. Njihova raznolikost dolazi od velikog broja sorti grožđa, načina proizvodnje i odnosa rezidualnog šećera.
Kombinovanje belog vina sa hranom je cela umetnost i ko savlada njene principe može maksimalno iskoristiti zadovoljstvo koje pruža pijenje ovog vina.
Principi uparivanja belog vina sa hranom

Bela vina su suptilnog i mekog ukusa, pa se dobro slažu sa laganim jelima pripremljenim sa malo začina.
Lagana predjela, uključujući voće, dobro se slažu sa belim likerima, koji su takođe lagani.
Teža bela vina i roze imaju izražajniji i jači ukus i stoga su pogodna za pržena, dinstana i dimljena jela.
Evo koje vrste belih vina najbolje idu uz koju određenu hranu.
Riba
Ljubitelji ribe znaju da riba dobro ide uz bela vina. Caka je u tome što je najbolje peći ili dinstati ribu, pod uslovom da je vino gušće i ima jaču aromu.
Svežija bela vina su pogodna za prženu ribu. Šardone i Sovinjon Blan su vina pogodna za ribu, posebno dobro se slažu sa lososom.
Morski plodovi
Za školjke i lignje preporučuju se Sovinjon Blan i Rizling. Imaju specifične note u ukusu koje ih čine idealnim za ova vina.
Za škampe i rakove, bolji su muskat i traminer.
Sir

Sir i vino su klasici u kombinaciji. Za meke sireve i dimljenu mocarelu, traminer je opcija. Za aromatičnija vina preporučuje se eteričniji ukus sira.
Pileće meso
Šardone je preferirano vino za piletinu zbog svoje nežne zlatne boje i specifičnog ukusa. Dobro se slaže i sa pečenom i sa pohovanom piletinom.
Povrće
Grilovano povrće i sveže salate su pogodan tandem za Sovinjon Blan i Šardone. Imaju lagan biljni i voćni ukus, dobro se kombinujući sa ukusom povrća.
Voće

Voće i vino su takođe klasična kombinacija. Muskat je slatko vino koje se dobro slaže i samostalno i sa platoom voća. Neka to bude uglavnom citrusno.
Ima još dobrih vesti - pogledajte zašto je dobro piti belo vino, kao i najbolja predjela za belo vino.
Komentari