bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»10 namirnica koje su korisnije nego što mislite

10 namirnica koje su korisnije nego što mislite

MarianeMariane
Džedaj
1259785
Jaja

Na dijeti ste. Sa svih strana vas obasipaju informacijama šta je korisno, a šta ne. Različiti izvori daju kontradiktorna mišljenja. Često vas odgovori koje dobijate još više zbunjuju. I šta sad - je li korisno ili ne? Evo spiska sa 10 namirnica koje su mnogo korisnije nego što ste mislili:

Jaja - sadrže određenu količinu holesterola, ali to ne znači da treba da ih u potpunosti izbacite iz menija. Prema Američkoj asocijaciji proizvođača jaja, dva jaja na dan neće imati nikakav uticaj na nivo holesterola u krvi zdravog odraslog čoveka. Ona su bogata vitaminima A i D i antioksidansom lutein. Konzumirajte celo jaje - sadržaj proteina u žumancu i belancu je isti.

Krompir - često su stigmatizovani zbog ugljenih hidrata. Istina je da jedan krompir srednje veličine sadrži 165 kalorija, 5 grama vlakana, 4 grama proteina, 10% od neophodne dnevne doze gvožđa i zadovoljava 70% od dnevne potrebe za vitaminom C.

Špagete sa ćuftama

Banane - slično krompiru, i banane imaju visok sadržaj ugljenih hidrata, kao i šećera. To je razlog zbog kojeg se obično ne nalaze u sastavu dijeta. Činjenica je da je banana neverovatno korisno voće, u kome možete da se uživate čiste savesti. Jedna mala banana ima tačno onoliko ugljenih hidrata i vlakana koliko i jedna jabuka. Osim vitamina C i vitamina B6, one sadrže i kalijum, koji poboljšava rad srca.

Špagete sa ćuftama - ovo je trostruki pogodak, zahvaljujući gvožđu i proteinima koje sadrži meso, likopenu iz sosa od paradajza i ugljenim hidratima iz špageta. Ukoliko se pridržavate malih porcija i ukoliko mleveno meso koje koristite za pripremu ćufta nije mnogo masno - nemate razloga da ne konzimirate ovo ukusno jelo. Želite da ono postane još zdravije? Lako je, zamenite obične špagete integralnim, i dodajte malo pečuraka u mleveno meso za ćufte za više vlakana.

Girosi

Avokado - tačno je, ovo neobično voće sadrži masnoće, ali su one nezasićene. Mononezasićene masnoće su zdrave - one smanjuju rizik od infarkta i drugih problema sa srcem i krvnim sudovima.

Pileći bataci - crveno pileće meso ima nezasluženo lošu reputaciju proizvoda sa visokim sadržajem masnoća, koje mogu da začepe arterije. Ono što treba da izbegavate je kožu pileta. Crveno meso, slično avokadu, sadrži veliku količinu mononezasićenih masnoća. Razlika u ceni se isto ne treba zanemariti - but je obično dvaput jeftiniji od pilećih grudi.

Giros - isto može da bude koristan ako jednostavno zamolite da vam ne stavljaju pomfrit i majonez. Hleb, povrće i tanki parčići mesa u jednom girosu srednje veličine u potpunosti pokrivaju potrebu za proteinima, belančevinama, ugljenim hidratima i vlaknima samo jednom konzumacijom.

Puter od kikirikija

Kukuruz - ne vole ga jer je tvrd. Tvrd je jer je, ustvari, zrno. Jedna čaša kukuruznih zrna sadrži 5 grama proteina, 4 grama vlakana i vitamine B grupe.

Kafa - nije samo stimulans. Bogat je izvor antioksidanasa. Različita ispitivanja su pokazala da umerena konzumacija kafe dovodi do smanjenja rizika od dijabetesa i poboljšava pamćenje.

Puter od kikirikija i kikiriki - sadrže masnoće, ali 30% dnevnog unosa kalorija treba da sadrži zdrave i nezasićene masnoće. Nije bitno da li ćete jesti integralni hleb sa puterom od kikirikija ili jednostavno gricnuti malo kikirikija, badema ili oraha.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest