Sojino Brašno

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
Sojino brašno

Soja je jedna od najpopularnijih namirnica među veganima i vegetarijancima. Od soje se dobijaju razni proizvodi, a jedan od njih je i sojino brašno, koje se dobija od zrna soje i veoma je korisno. Glavna karakteristika sojinog brašna jeste da u njemu ima veliki procenat proteina. Neki eksperti smatraju da je testo bude mnogo bolje ako se količina sojinog brašna pomeša sa istom količinom pšeničnog brašna. Sojino brašno se dobija od oljuštenih, pečenih zrna soje, koja se melju i dobija se fin prah.

Sojino brašno može biti - punomasno i obezmašćeno, gde je druga vrsta dosta rasprostranjenija. kod obezmašćenog brašna su sve masti uklonjene još za vreme obrade. Obe vrste brašna su korisne za dzravlje, ali obezmašćeno obezbeđuje veće količine kalcijuma i proteina.

Sastav sojinog brašna

Sojino brašno je neverovatan izvor visokokvalitetnog sojinog proteina, vlakana i važnih bioloških komponenti, kao što su to izoflavoni. Dva najvažnija predstavnika izoflavona, koji se nalaze u ovom brašnu, su daidzein i genistein. Oni obezbeđuju organizmu velike količine kalijuma i gvožđa, a tako i fosfora i magnezijuma.

U sojinom brašnu ima još i vitamina B grupe. Masti u sojinom brašnu ima malo - jedva 2%. Bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje su veoma važne za kardiovaskularni sistem. Ne sadrži holesterol ili gluten.

Odabir i čuvanje sojinog brašna

Kod nas još uvek nema dosta ljubitelja ovog brašna. Može se naći u prodavnicama zdrave hrane.

Proizvodi od soje

Čuvajte sojino brašno u hermetički zatvorenim posudama, gde može biti sveže i do godinu dana. Najbolje je da se čuva u frižideru. Ako se ne čuva pravilno, rok trajanja mu je znatno manji.

Sojino brašno u kulinarstvu

Najčešće se sojino brašno koristi u kombinaciji sa običnim brašnom, pa se ono može koristiti za domaće testo za picu ili za ukusne palačinke. Sojino brašno je odlično za pravljenje hleba i sitnih kolača. U takvim receptima se koristi 30% sojinog brašna, pomešanog sa pšeničnim ili ražanog brašna. Uvek pažljivo promešajte sojino brašno pre upotrebe.

Dosta kuvara koristi sojino brašno kako bi dobili gušći sos, koriste ga i za pravljenje domaćeg sojinog mleka ili za prženje. prženje sa ovim brašnom utiče na smanjenje masti koje obično ima u prženoj hrani. Sojino brašno je dobro i za pečenje. Ono daje dobre količina proteina domaćim pecivima i daje im dugotrajnu svežinu.

Druge prednosti peciva koja su napravljena i sa sojinim brašnom su zlatna boja, fina tekstura, mekoća i lep ukus testa. Važno je pomenuti da se sojino brašno koristi i za peciva za koja nije potreban kvasac /brze hlebove, kifle i td./.

Imajte u vidu da pečeni proizvodi koji sadrže sojino brašno mogu brzo dobiti braon boju, zato će možda trebati da se smanji vreme pečenja ili da se smanji temperatura. Osim toga, sojino brašno je dobra zamena za jaja u pecivima. Jedna kašika ovog brašna kada se pomeša sa 15 ml vode može zameniti 1 jaje.

Soja

Koristi od sojinog brašna

Sojino brašno je korisno za kardiovaskularni sistem, budući da sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline. Pošto ne sadrži holesterol, korisno je i za osobe koje imaju visok nivo holesterola ili su skloni gojenju. Prema nekim istraživanjima, izoflavon, koji se nalazi u ovom brašnu, pomaže u sprečavanju pojave krvnih ugrušaka, naslaga u arterijama, moždanog i srčanog udara. Sojino brašno ne sadrži gluten, pa je odlično za osobe koje su netolerantne na gluten.

Žene u menopauzi takođe mogu da uključe sojino brašno u ishranu. Ono može smanjiti noćno preznojavanje, talase toplote, razdražljivost i promene raspoloženja.

Pošto je sojino brašno bogato kalcijumom, ono je korisno i za održavanje zdravlja kostiju i zglobova. U njemu se nalaze bor i kalcijum, a ove materije dodatno povećavaju dejstvo kalcijuma.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest