bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»10 razloga da jedete više paprike

10 razloga da jedete više paprike

Elena GeorgievaElena Georgieva
Početnik
2
Paprike

1. Kada je sadržaj vitamina C u pitanju, paprika je u velikoj prednosti u odnosu na limun i ribizlu. Treba imati na umu da se najviše askrobinske kiseline nalazi oko drške, a taj deo obično sečemo i bacamo kada čistimo semenke.

2. U paprikama, pored vitamina C, u velikim količinama ima i vitamina P (rutin), koji potpomaže jačanje krvnih sudova i smanjuje propstljivost njihovih zidova.

3. U paprikama se nalazi mnogo više provitamina A nego što ga ima u šargarepi. Svakodnevna konzumacija 30-40 g paprika podstiče rast kose, poboljšava vid, kožu i slukozožu organa.

4. Paprike su još bogate i vitaminima B grupe, kao i vitaminom PP, pa osobe koje imaju depresiju, dijabetes, otoke, dermatitis, kao i oslabljeno pamćenje, nesanicu i premorenost treba da jedu više paprike.

5. Ljute paprike pomažu u normalizovanju cirkulacije u mozgu i štite od ateroskleroze. Takođe, olakšavaju i stanja kao što je bronhijalna astma, kašalj, angina i grip.

Ljute paprike

6. Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i natrijuma, a takođe i mikroelementima - gvožđe, cink, jod, kalcijum, fosfor i magnezijum, paprike su odlično kod stanja anemije, slabog imuniteta, osteoporoze i prerano ćelavljenje.

7. Papike se mogu koristiti kao osnova za kozmetičke maske za negu kože. Narendajte papriku i 1 kašičicu rendane paprike pomešajte sa istom količinom pavlake i jajeta. Nanesite na lice i vrat i ostavite da deluje 20 - 30 minuta. Isperite toplom vodom.

8. Paprika sadrži i alkaloid kapsaicin, koji joj daje karakterističan ukus. Ova materija stimuliše rad želuca, otvara apetit, snižava krvni pritisak, razređuje krvi i sprečava stvaranje tromba.

Vrste paprika

9. Ljute papirke mogu biti uključene u sastav zagrevajućih masti koje se koriste kod artritisa, radikulitisa, neuralgija i reumatskih bolova.

10. Ljute papike usporavaju rast ćelija raka, posebno kada su u pitanju tumori na jajnicima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest