Širaz

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490154
Širaz

Širaz (Syrah) je crna sorta grožđa, koja je poznata u Australiji i zemljama Novog sveta poznata pod ovim nazivom, dok se u drugim zemljama naziva i - sira. Osim što ga ima u Francuskoj, ovo grožđe je rasprostranjeno i u Italiji, Švajcarskoj, Australiji, Kaliforniji, Argentini, Južnoafričkoj republici, Meksiku i Čileu. Na svetskom nivou, širaz se nalazi na 7. mestu po zasađenim površinama - obuhvata oko 142 000 hektara. Tokom 2001. godine su posađene i male površine širaza i na našim prostorima.

Širaz je jedinstvena sorta grožđa, koja ima dva naziva - sira i širaz. Razlika u nazivima, kao što smo pomenuli, zavisi od regiona u kome se proizvodi. U Francuskoj u dolini Severne Rone se proizvode najbolja vina na svetu.

U Australiji, gde se koristi naziv širaz, proizvođači vina tvrde da koriste originalno ime sorte, budući da su vođeni legendom da ono potiče od drevnog grada Širaza. Vina koja nose drugi naziv, sira, su uglavnom ona koja se proizvode u Evropi, čiji je stil približan klasičnim vinima iz Severne Rone - elegantna i bogata taninima, sa odličnim notama dima i voća.

Vina koja nose naziv Širaz na svojoj etiketi, su proizvedena od zrelih plodova grožđa. Ona imaju više voćni ukus, veći procenat alkohola, nežnije tanine, koji su više ljutkasti, nego što imaju aromu dima. Ova vina su laganija za piće kada su mlađa.

Istorija Širaza

Širaz je drevna sorta grožđa, koja se smatra jednom od najaristokratičnijih u celom svetu. Postoje različite teorije o njegovom poreklu, pa neki specijalisti smatraju da je ova sorta vina u srednjem veku doneta u Francusku iz iranskog grada Širaza - odakle i potiče australijski naziv ove sorte. Drugi smatraju da je to učinjeno još u 3. veku i da je to uradio rimski imperator Probus i da su još tada vina iz Severne Rone bila prava senzacija.

Grožđe širaz

Treći smatraju da je širaz lokalna francuska sorta iz doline reke Rone. Naime, dolina Rone je glavna oblast za rasprostranjivanje sorte i najbolja vina upravo potiču odatle.

Visokokvalitetna vina iz Severne Rone su apsolutno neuporediva - tamnocrvena boja koja varira do crne, imaju intezivne arome listova, kože i duvana. Bez ikakve sumnje spadaju u najbolje sorte vina na svetu.

Prema DNK ispitivanjima, širaz je dobijen ukrštanjem sorti Blanšet i Dureze. Širaz pripada grupi biljaka koje usvajaju ugljendioksid, čak i kada je pH vrednost biljke negativna. Čak i u ekstremnim uslovima suše, širaz je sorta koja ima najveće nivoe fotosinteze, dok većina sorti ugine u sličnim uslovima.

Širaz je zahtvan kada su klimatski uslovi u pitanju - rano cveta i relativno rano sazreva, a takođe mu je porebna i određena količina toplote. Sasvim zadovoljavajuće je otporan na bolesti, a što se tiče zemljišta, voli dobro drenirano.

Širaz je postao veoma popularan tokom zadnjih godina, uglavnom zahvaljujući zemljama Novog sveta - posebno veliko učešće imaju vina koja su proizvedena u Australiji.

Karakteristike Širaza

Širaz je jedna od najboljih sorti vina, koja je prvobitno bila rasprostranjena jedino u dolini reke Rone, ali tokom poslednjih godina se površine zasađene ovom sortom brzo povećavaju, posebno u Južnoj Francuskoj, gde je širaz veoma cenjen kao sorta, koja se stalno usavršava. U Australiji od samog početka širaz dominira među crnim vinima i zadovoljava sve kriterijume kvaliteta.

Ovo vino ima tamnu boju. Bogato je taninima i mogu se naslutiti aroma ljubičice (posebno kod mladih vina), mesa, kupine, bibera, smole.

Testenina sa vinom

Serviranje Širaza

Čak i nepce koje nije probalo kvalitetna vina, može razlikovati u širaz vinu harmoniju različitih ukusa čokolade i sveže mlevenog bibera, miris kože i cvetnih nota, dim i aroma svežeg crvenog mesa sa jakim voćnim ukusom. Ove karakteristike čine ovo vino odličnim za kombinovanje sa mnogim namirnicama.

Ovo neverovatno vino sazreva u neverovatno i kompleksno i aromatično, glatke i nežne strukture. Predstavlja nezamenljivu dopunu svim jelima sa divljači. Po pravilu, širaz se odlično kombinuje sa divljači, prepečenim mesom i starim žutim sirevima.

Širaz se dobro kombinuje sa različitim sosevima - od laganih i svetlih, tipa grejvi, do tamnih i veoma gustih. Što se tiče garnira, dobro je da oni uključuju više povrća i manje variva.

Odležala vina ove sorte imaju više hrastove note, arome pečenog, smole, suvih začina i vanile. Za njih su karakteristične i sveže arome.

Hrana, sa kojom se odležala vino dobro kombinuju treba da je mekša, a to mogu biti proizvodi od testa, beli sirevi, testenine, fileti nežnije konzistencije, sosevi sa pavlakom i garniri od krompira.

Smatra se da je širaz najmuževnije vino na svetu. To je tako, jer pva sorta daje jedinstvena vina, koja se odlično slažu sa tompusima. Širaz ima veliki potencijal odležavanja, što znači da što je vino više odležalo, to je njegov ukus bolji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji