bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravite domaći sok i sirup

Kako da napravite domaći sok i sirup

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1453
Domaći sokovi

Nema ništa ukusnije od domaćeg soka i sirupa. Oni se mogu napraviti po vašem ukusu - sa manje ili više šećera, da budu ređi ili gušći. Pritom, ne sadrže veštačke boje ni konzervanse.

Predlažemo vam po jedan recept za sirup i domaći gusti sok - lako i brzo se prave. Šećer u oba predloga može varirati u zavisnosti od vašeg ukusa.

Domaći sok (nektar) od breskve

Sok od breskve

Potrebni sastojci: 700 ml vode, 1 kg breskvi, 300 g šećera.

Način pripreme: U odgovarajuću posudu stavite vodu, pa zatim je stavite na ringlu. Isipajte šećer i promešajte - ostavite da proključa 2-3 minuta. Zatim u vodu sa šećerom stavite breskve, koje ste prethodno ogulili i očistili od koštica.

Smesu kuvajte 4-5 minuta. Zatim voće ispasirajte mikserom ili blenderom, šta imate pri ruci. Isipajte u flaše dok je smesa topla i zatvorite. Sterilizujte 15 minuta.

Sledeći predlog je sirup od višanja i pošto su višnje malo kisele, poželjno je da dodate malo više šećera, kako sirup ne bi bio kiselkast.

Sok od višnje

Sirup od višnje

Potrebni sastojci: 2 kg zrelih višanja, 1 1/2 kg šećera, 1 1/2 kašičice limuntusa

Način pripreme: Višnje operite, pa zatim uklonite drške i koštice. Pomoću mašinice za pasiranje, dobro ispasirajte višnje i stavite ih u frižider na 24 sata, a prethodno ih posipajte sa nekoliko kašika šećera.

Sok koji se stvorio, procedite pomoću gaze. Najgušći deo ne treba procediti - od njega možete napraviti mus ili marmeladu.

Sirupu, koji ste procedili, dodajte šećer - po želji, možete promeniti količinu koju smo mi naveli. Kuvajte sirup u odgovarajućoj posudi, tako da s vremena na vreme mešate drvenom kašiko Kada sirup postaje gušći, dodajte mu limunsku kiselinu.

Dobro promešajte i sklonite sa vatre. Pomoću kašike sklonite i penu. Ostavite da se malo ohladi, pa zatim sipajte u flaše i zatvorite metalnim poklopcima. Čuvajte sirup na tamnom i hladnom mestu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest