Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Napravite voćni sirup za zimu

Napravite voćni sirup za zimu

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
261
Sirup

Pravila ga je baka i često smo ga ispijali direktno iz flaše, mršteći se od slatkoće, a mogli smo da uživamo u njemu tokom zimskih hladnih dana - sladak sirup i slatka uspomena, koje se uvek rado setimo.

Ukus osvežavajućeg voćnog soka je nezaboravan. Čak i neki autori pišu o njemu - Kada si usamljeniji i od sunca, koje se udvara Evropi i kada si ceo satkan od svetlosti, koju čak i slepac vidi, tada tražiš tamu crne kafe, prelivenu laganim sirupom - od jagode ili vanile čak - i usvajaš svaku senku na dvorcu.

Evo nekoliko recepata za neverovatno aromatičan, osvežavajući i neodoljivo sladak sirup od raznog voća.

Jagode

Sirup od jagode

Operite 3 kg jagoda, ocedite ih od vode i stavite ih u staklenu činiju, pa im dodajte 2.5 kg šećera. Neka tako odstoje 24 sata. Sledećeg dana procedite smesu pomoću sita, a zatim koristite i gazu, pa kuvajte sa 1.5 l vode. Pre nego što sklonite sa vatre, dobijenom sirupu dodajte jednu kašičicu limuntusa. Kada se sirup od jagode oladi, isipajte ga u staklene flaše i sterilišite 10 minuta.

Kajsije

Sirup od kajsije

Uzmite 3 kg zrelih kajsija. Očistite ih i uklonite koštice. osipajte ih sa 3 kg šećera. Neka smesa odstoji tako 24 sata u odgovarajućoj posudi, zajedno sa 100 g isitnjenih badema i 1 kašičicom limuntusa. Sledećeg dana smesu iscedite pomoću sita. Dobijeni sirup kuvajte dok se ne zgusne. Kada se ohladi, isipajte ga u staklene flaše i sterilišite ga 10 minuta.

Sirup od drenjina

Operite 3 kg drenjina, neka se osuše, a zatim ih ispasirajte. Posle neka odstoje 24 sata u zatvorenoj posudi na hladnom mestu. Sledećeg dana ih prvo procedite pomoću sita, a zatim i pomoću gaze. Dodajte 1.5 l vode i 2 kg šećera. Dobijenu smesu stavite da se kuva. Kuvajte je dok se ne zgusne, a na kraju dodajte 1 kašičicu limuntusa. Kada se ohladi, sirup isipajte u staklene flaše i sterilišite 10 minuta.

Šumsko voće

Sirup od borovnice, kupine i maline

Uzmite po 1 kg od svake vrste voća. Dobro operite borovnicu, kupine i maline, ispasirajte ih i neka odstoje 24 sata u zatvorenoj posudi. Sledećeg dana procedite ih kroz sito, a zatim i sa gazom. Kuvajte smesu zajedno sa 3 kg šećera i 2 litra vode. Kada se sirup ohladi, isipajte ga u odgovarajuće staklene flaše i sterilišite ga 10 - 15 minuta.

Višnje

Sirup od višnje

Uzmite 2 kg višanja, očistite ih, operite i blago ispasirajte. Ostavite ih na hladno mesto, zajedno sa košticama, da odstoje 24 sata. Sledećeg dana procedite ih uz pomoć sita, a zatim koristite i gazu. Možete sipati malo vode, dok ih cedite. Dodajte 1 l vode u 1.75 kg šećera. Dobijeni sirup kuvajte, dok se ne zgusne. Na kraju dodajte 1 kašičicu limuntusa. Kada se u potpunosti ohladi, isipajte sirup u staklene flaše. Sterilišite 10 minuta.

Evo i jednog lakog recepta kako da iskoristite preostale višnje:

1. Prvo, operite višnje i sačekajte da se osuše. Psle ih stavite u činiju i stavite u frižider da se ohlade. Izaberite one koje su dovoljno zrele i koje imaju jarku boju i koje nisu mnogo tvrde. Bacite višnje koje su prezrele ili koje su ugruvane.

2. Uklonite drške i koštice. Na svako zrno višnje napravite nožem jedan mali prorez, pa ih isecite na jednake polovine. Stavite ih u činiju, zatim operite i ocedite.

3. Pomešajte vodu sa belim šećerom u dubokom tiganju ili u šerpi - na dve šolje vode ide jedna šolja šećera. Smesu zagrejte na srednjoj temperaturi, dok se šećer u potpunosti ne rastvori. Nakon toga ostavite smesu da se ohladi.

4. Višnjama bez koštice napunite plastičnu posudu, u kojoj može stati 1 litar i koja se zatvara. Sirup treba da je dovoljan, da kad se isipa preko plodova, da ih prekrije. Isipajte ga. Neka bude 5 cm prostora između sirupa i gornjeg dela posude.

5. Dobro zatvorite posudu. Prodrmajte ga sa svih strana nekoliko puta, kako bi nestali svi vazdušni mehurići unutar sirupa. Možete napisati šta se nalazi u posudi. Čuvajte ovaj svež sladak sirup od višnje sa celim višnjama u najhladnijem delu zamrzivača.

6. Kada se odmrzne, možete ispasirati sirup, a takođe možete konzumirati i samo višnje. Možete ih dodati raznim kolačima, kojima će ove višnje dati neverovatnu aromu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest