Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Da napravimo sirup od aronije

Da napravimo sirup od aronije

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
291
Да си направим сироп от арония

Aronija je voćni grm poreklom iz Severne Amerike. Raste u blatnjavim mestima, gde su žbunovi, i u vlažnim šumama, dostiže visinu od 2, 5 metra.

Voće je gorkog, grubok ukusa i tamnoljubičaste boje. Sadrži visoku koncentraciju flavonoida i antioksidanasa. Aronijase koristi za proizvodnju džemova, vina, sirupa i svežeg voća.

U kasno leto i početkom jeseni, voće je zrelo i gotovo za pripremu korisnog i ukusnog sirupa.

Kako bismo sami napravili sirup od aronije prvo pažljivo treba da operemo voće. Nakon toga sameljmo štapnim mikserom ili ručno kroz cediljku, ali tako bismo se lišili korisnih sastojaka koji se nalaze u zaštitnom delu. Tako da treba da budu prethodno izgnječeni, zato što im je kora previše zdrava i ne treba da je izbegnemo.

Voćni kašasti sok od aronije u ovoj etapi pomešamo sa šećerom. Ako želimo malo nenapadniji, slađi ukus, onda na jedan litar aronije dodajemo 750 g šećera.

Za dobijanje slađeg koncetrata pridržavajte se odnost 1:1, na jedan litar aronije dodajte 1 kg šećera. Nakon što izaberete proprorciju, sipajte dobijeni sok u staklenu posudu, koja treba da stoji na tamnom i hladnom mestu do 48 sati.

Da napravimo sirup od aronije

Posle sipajte iz posude i ponovo procedite. Možete koristiti tanku cediljku ili koristiti čistu gatu. Dobijeni fini sok sipajte u odgovarajuće flaše i sterilizujte do 4 minuta.

Ako želite da dodate još jedan ukus u ovaj sirup od aronije, onda u procedu gnjećenja ili mlevenja u voće dodajte jednu punu supenu kašiku pasterizovane kore od limuna.

Gotov sirup razredite po želji i možete ga koristiti za pripremu raznih slatkiša, za ukras kremova ili sladoleda, ili da eksperimetišete i da ga dodajete u razne napitke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest