Uprkos kontroverznim tvrdnjama o soji, proizvodi od soje ostaju među najpoželjnijim zamenama za meso. Sitna soja, šnicle i zalogaji ili komadići od soje su odlična alternativa za ljude koji su odustali od mesa.
Bogati su vlaknima i proteinima, a istovremeno su siromašni štetnim mastima. Uz njihovu pomoć možete pripremiti neodoljive vegetarijanske i veganske recepte koji podsećaju na klasična jela od mesa - na primer, pileću kavurmu, vinski ćevap, donere i musaku.
Iako pravljenje zalogaja od soje nije posebno komplikovano, potrebno je pratiti određene korake. U suprotnom, zalogaji od soje mogu postati žilavi, bezukusni i teško svarljivi.
Evo kako da pripremite sočne i nežne zalogaje od soje!
Prvo pročitajte sve smernice koje su obezbedili proizvođači komadića od soje. Obično se 1 deo suvih komadića soje potopi u 2 dela ključale vode ili vrućeg bujona od povrća. Ne škodi ako je vode malo više. Važno je da je nije manje, jer tada zalogaji neće dobro nabubriti i ostaće žilavi i mali.
Posudu sa zalogajima treba zatvoriti poklopcem. Ostavite ih tako 2 sata, možda i više, mešajući svakih 15 minuta. Od velike je važnosti da se dobro natapaju i što više nabubre. Nakon ovog koraka, komadići soje se 3 puta isperu tekućom vodom i iscede. Ovo se radi kako bi se sprečile moguće stomačne tegobe kod ljudi sa osetljivijim stomakom.
Zatim dolazi red na njihovo mariniranje. Prelijte ih uljem, u jelo možete dodati i crno vino. Umnogome će obogatiti ukus zalogaja i pomoći im da dobiju ružičastu boju, baš kao pravo meso.
Možete ih začiniti i karijem ili soja sosom, ili alevom paprikom i biberom. Dodajte luk i beli luk u prahu. U nekim receptima sa sojinim zalogajima dodaju i sok od limuna ili sirće.
Začini su zaista stvar ličnih preferencija. Bilo koji začini i marinade za meso će biti dovoljni. Ostavite sojine zalogaje da se dobro mariniraju 15 minuta, a zatim ih možete peći u rerni do zlatno smeđe boje ili pržiti u tiganju.
Koristite ih u svojim omiljenim receptima za mesne komadiće. Izuzetno su ukusni kada se na tiganju proprže sa lukom i pečurkama i na sve ovo se doda malo pavlake.
![Рецепти със соеви хапки](https://gradcontent.com/lib/600x350/soya-chunks.webp)
Ili ih koristite za ražnjiće od povrća. Sjajna stvar kod zalogaja od soje je što možete eksperimentisati na mnogo načina.
Od njih možete napraviti vegetarijanski giros, posnu musaku i testeninu sa povrćem.