bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako očistiti štuku?

Kako očistiti štuku?

Štuka

Štuka spada u krupne ribe grabljivice, koja je na našim prostorima dosta rasprostranjena. Može se naći svuda - u Aziji, Americi i Evropi. Štuka je veoma dobra za razne vrste termičkih obrada. To je čini dobrom namirnicom za spremanje raznih recepata.

Meso joj je malo suvo, ali veoma meko. Manji predstavnici ove vrste ribe se prže, a nešto veći se seku na krupne komade i mogu se peći, kuvati, dimiti, pohovati, itd. Štuka se odlično slaže sa mirođijom, pavlakom, limunom i lukom. U nekim državama se kombinuje i sa kiselim kupusom. Ukus mesa se može dobro slagati sa pikantnim sosevima i začinima.

Međutim, pre nego što odlučimo da je spremimo, trebalo bi da znamo kako da je očistimo. Mali broj ljudi zna tajnu kako se štuka čisti. Ali mi smo tu da vam je oktrijemo. Čišćenje štuke je veoma dosadan postupak, kao i čišćenje drugih riba.

Prvo šta treba uraditi jeste da je operete pod mlazom tekuće vode, kako biste uklonili sve materije koje su se zalepile za nju, a takođe i da se skine njena prirodna sluz. Nakon toga je potrebno da uklonite krljušt.

Zatim stavite ribu na kuhinjski sto i pomoću oštrog noža ih uklonite, počevši od glave, a završite sa repom. Nakon toga uklonite rep i leđna peraja.

Napravite jedan prorez na stomaku, počnite od glave i idite tako do repa. Kada se napravili prorez, onda uklonite unutrašnjost štuke. Na kraju isecite glavu i ponovo operite ribu.

Riba štuka

U samom procesu pripreme ribe, postoje koraci koje bi trebalo obavezno da znate. Potreban vam je oštar nož i voda. Kao što smo već pomenuli, telo štuke ima dosta sluzi. Trebaće vam dosta vremena da je uklonite, a sa vremenom i dosta vode.

Kako ljuspe ne bi padale na sve strane, obavezno je da nož držite pod uglom. To će vam znatno olakšati posao. Veoma pažljivo treba da pravite proreze po stomaku. Ako nož zabijete dublje, postoji opasnost da probijete žuč, što može dovestii do neprijatnog mirisa mesa.

Kada pogledate unutrašnju stranu u blizini kičmenog dela, možete primetiti tanak providan sloj, ispod kojeg se nalaze sitni ugrušci krvi. Ovi ugrušci, kao i providan sloj, treba da se uklone. Kada znate ova osnovna pravila kod čišćenja štuke, znači da ste već upoznati sa tajnom, pa ćete moći da primenite ove savete i kod kuće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest