bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Kako da gajimo mirođiju u saksiji

Kako da gajimo mirođiju u saksiji

Mirođija

Veoma je praktično i više nego udobno kada imate sveže začine. Jela koja se spreme sa njima budu dosta aromatičnija i ukusnija.

Zato možete i sami da odgajate mirođiju kod kuće. Ova biljka odlično uspeva i u saksiji, isto kao što bi uspešno rasla u bašti, jer nije zahtevna.

Kada se dobro brinete o njoj, onda će ona uspešno roditi. Takođe, ne zahveta prevelik trud, pa i oni neiskusni baštovani se mogu uspešno snaći sa odgajanjem mirođije.

Da biste gajili mirođiju kod kuće, potrebno vam je:

- seme mirođije

- zemljište, koje je namenjeno za gajenje biljki na zatvorenom

- odgovarajuće saksije

- fluorescentne lampe

- mineralno đubrivo

Za gajenje mirođije u kućnim uslovima je potrebno da se izaberu sorte koje su otporne na promene temperature, koje su otporne na bolesti i koje su dosta plodne. Takva je sorta mirođije - Gribovski.

U bašti mirođija može rasti na gotovo svakakvom zemljištu. Uspešno gajenje mirođije kod kuće je moguće ako imate plodnu mešavinu zemljišta, koja bi trebalo da bude prethodno pripremljena.

Od jeseni je potrebno da se pripremi rastresito zemljište i da se pomeša sa neutralnim zemljištem za sobne biljke. Naravno, sve to treba uraditi pre sejanja.

Kapacitet saksije takođe treba pažljivo birati. Važno je da mirođija ne raste previše gusto. Ne treba zaboraviti i na drenažni sloj na dnu saksije, koji je, takođe, važan za uspešno gajenje mirođije u kućnim uslovima.

Zbog visokog sadržaja ulja, semenkama mirođije je potrebno duže vreme da proklijaju. Ovaj proces se podstiče tako što se semenke potope u toplu vodu na 2 dana, a tečnost se menja na svakih 6 sati. Nakon toga možete saditi semenke.

Mirođija

Da gajite mirođiju kod kuće, prvo treba da imate u vidu da ova biljka voli svetlost. Tako da zasejane semenke možete staviti na prozor. Zimi obezbedite dodatnu količinu svetlosti, pa tavite fluorescentne lampe na 50 cm iznad biljke.

Kada saksija stoji na prozoru, dovoljno je da lampe uključujete ujutru na 5 sati. Ako vam saksije stoje u unutrašnjosti prostorije, onda lampe treba da vam budu uključene najmanje 15 sati.

Održavanje mirođije u kućnim uslovima

Mirođija treba da se redovno poliva. Jednom u dve sedmice se preporučuje đubrenje mineralnim đubrivom. Mirođija najbolje uspeva na temperaturi od 18 stepeni, ali ako se nalazi u zastakljenoj terasi i ako temperatura padne do 8 stepeni, ovoj biljci neće smetati.

Preve sedmice, kada mirođija nikne, poželjno je da temperatura noću ne bude mnogo visoka. Za to može poslužiti i zastakljena terasa.

Najbolje vreme da gajite mirođiju na prozoru od marta do avgusta. Možete je gajiti i tokom godine, ali tada postoji mogućnost da biljka bude sitnija. Zato je preporučljivo je da se mirođija gaji tokom prolećnih i letnjih meseci, ako želite da ova biljka ima dosta listova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest