bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Koliko je vremena potrebno da se različite vrste alkohola razgrade u telu

Koliko je vremena potrebno da se različite vrste alkohola razgrade u telu

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
462317

Za koje vreme će se alkohol razgraditi u krvi zavisi od dosta faktora. Važno je da li ste i šta ste pre toga jeli. Ako ste jeli samo salatu ili voće, onda će vas alkohol brzo "uhvatiti", nego da ste jeli salatu, glavno jelo i desert.

Takođe, jedna te ista količina istog alkoholnog pića različito deluje na muškarce i žene. Važno je i koliko je određena osoba teška, jer će, na primer, 100 g džina različito delovati na čoveka koji ima 50 kg i na čoveka koji ima 150 kg.

Generalno rečeno, muškarci piju veće količine alkohola i teže se napijaju. Dobro je da znate i drugu činjenicu. Žestina se sporije apsorbuje u krvi, dok pivo mnogo brže dovodi do stanja opijenosti i vrtoglavice, koja se javlja, ali se pivo i brže razgrađuje.

To znači da kada popijete, na primer, 100 g votke, vi ćete se osećati kao da možete da vozite, ali to nikako nije preporučljivo, jer u sledećem trenutku ćete osetiti uticaj ispijenog alkohola i to može dovesti do problema u vožnji.

Evo koliko je potrebno vremena da se žestina razgradi. Na primer, 50 g votke se razgrađuje za sat i po, a 100 g votke za 3 - 3 i po sata. Ako već dozvolite sebi da popijete više, trebalo bi da znate da se 500 g votke razgrađuje za 18 sati. Takođe, potrebno je da prođe isto vreme i za razgradnju džina. Međutim, ako popijete 500 ml piva, da se ono razgradi potrebno je manje od sat vremena.

Konjak spada u alkoholna pića koja se sporo razgrađuju. Samo 100 g ovog pića se razgrađuje 3 - 4 sata. Rakija se, takođe, sporo razlaže u krvi. Sto grama (100 grama) rakije se razgrađuje za 3 i po sata. Ako popijete 100 ml šampanjca, onda će se on razgraditi za sat vremena. Međutim, ako šampanjac pomešate sa 100 g žestine, onda će vreme za razgradnju alkohola biti oko 4 do 5 sati. Jedna čaša vina (200 ml) se razgrađuje 3 sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji