bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Kako sniziti šećer u krvi

Kako sniziti šećer u krvi

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
1614232
Šećer u krvi

Šećer u krvi je medicinski termin kojim se određuje koncetracija glukoze u krvi. Glukoza je glavni izvor enerije i snage u telu. Posredstvom krvi glukoza i drugi šećeri dospevaju do svihćelija i tkiva u ljudskom organizmu.

Vrednost šećera u krvi se kreće u tačno odeđenim granicama - 3.9 do 6.0 mmol. Stanje, gde je šećer u krvi preko određene granice se naziva hiperglikemija. Ona može biti kratkotrajno povišena i dugotrajno povišena.

Dosta ljudi zna da je dugograjno povišen šećer patološko stanje i da se pozvezuje sa bolešću, poznatom kao dijabetes. Osobe koje imaju dijabetes, pored lečenja lekovima, treba da se drže određenog režima ishrane, da promene način života i način ishrane.

Prvo, treba da se ograniči unos šećera i namirnica koje imaju visok glikemijski indeks. Tu spada belo brašno, pre svega. Drugo pravilo je da ne bi trebalo da preksaču obroke i da budu gladni. Zato se tu preporučuju mahunarke i orašasti plodovi. Mahunarke sadrže vlakna i zajedno sa orašastim plodovima daju osećaj sitosti duže vreme.

Grašak ima veliku sposobnost da balansira glikemijski indeks nakon obroka, a tako sprečava mogućnost da druge namirnice negativno utiču na ovaj indeks.

Drugi pomoćnik u snižavanju šećera jeste cimet. On ima sosobnost da snizi nivo glukoze u krvi, a najveći efekat se oseća nakon njegove konzumacije.

Dobro rešenje jeste i da se šećer zameni stevijom. Ona ima prirodnu sposobnost da reguliše nivo glukoze u krvi i jedna je od zdravih alternativa šećera veštačkih zaslađivača.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji