Pobedite prolećni umor uz pomoć ovih 5 saveta

Smuti

Osećaj nemoći i pospanosti su glavni simptomi prolećnog umora. Kako ide proleće, tako u organizmu počinju da se odvijaju razne promene kao što su situacije da se lako umarate, nedostatak koncentracije, pogoršanje imuniteta, a sve to utiče na kvalitet života.

Kako bi sprečili pojavu prolećnog umora, dovoljno je da malo promenite navike u ishrani i tako ćete sebi obezbediti potrebnu energiju i hranljive materije, a i osećaćete se odmorno i srećno. Jedan od glavnih faktora za održavanje balansa i zdravlja tela jeste doručak.

1. Ne preskačite doručak!

Svaki organizam je različit, ali svako očekuje stalni priliv energije, a to se može desiti samo kvalitetnom ishranom tokom celog dana.

Doručak se smatra najvažnijim obrokom i dosta ljudi u ubraznoj svakodnevnici preskaču ovaj obrok.

Odvojte nekoliko minuta ujutru i napravite sebi obrok i ako nemate vremena da ga pojedete, ponesite sa sobom i kada imate vremena, pojedite. Sigurno će vam obezbediti energiju i dobro raspoloženje.

2. Izbegavajte namirnice sa visokim glikemijskim indeksom

Zdravi doručak

Tu spadaju rafinisani ili prerađeni ugljeni hidrati kao što je pirinač, beli hleb, makarone. Umesto njih jedite povrće i voće, žitarice i namirnice koje su bogate vlaknima.

.3. Glavni obrok treba da bude u podne!

Ručak

Kako biste izbegli prekomeran unos hrane u večernje vreme, glavni obrok treba da bude u podne. Da l ćete naručiti hranu za kancelariju ili ćete jesti kod kuće, izbor je vaš. Kada se tako hranite, osećaj sitosti je duži i izbeći ćete eventualen poteškoće u radu sistema za varenje. Za jutarnji i popodnevni obrok izaberite namirnice koje su bogate antioksindansima i vitaminima.

4. Umesto kafe popijte šolju zelenog čaja ili sveže ceđenog soka!

Čaj

Zeleni čaj sadrži izvesne količine kofeina, koji bi mogao da vas razbudi itso kao i kafa, ali izaziva manju zavisnost. Čaša ceđenog soka od citrusa će vam dostaviti potrebne količine vitamina C i osećaćete se energično.

5. Potrebna hidratacija - nikako ne treba zanemarivati!

Hidrtacija

Osećaj umora je često posledica dehidratacije organizma. Ona se javlja mnogo pre nego što osetite žeđ i zato je poželjno da pored čaja, soka, voća i povrća pijete 1-1.5 l vode, a zavisno od fizičke aktivnosti, unos vode treba da dostigne najmanje 2.5 l vode. Krećite se, smejte se i odložite prolećni umor za sledeću godinu.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji