bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da se oslobodimo nitrata?

Kako da se oslobodimo nitrata?

Kako da se oslobodimo nitrata?

Nitrati su soli azotne kiseline. Obično su beli i bezbojni, prašaste kristalne supstance koje se dobro rastvaraju u vodu. Nitrati se masovno koriste u mnogim industrijama

- u poljoprivredi kao visoko efektivna đubriva

- u pregrambenoj industriji, kao što su veštačke boje i konzervansi

- u industriji za proizvodnju boja, lekova, plastike, stakla i td.

Kao samostalne supstance, nitrati nisu opasni za zdravlje, ali kada se nađu u čovekovom organizmu, stvari se menjaju.

Nitrati

Svako od nas voli salate i još u rano proleće posežemo za svežom salatom, krastavcem ili paradajzom, ne mislimo o tome da to nije njihova sezone i blago rečeno, nelogično je da biramo baš njih, Nelogično je, jer svako može da napravi računicu kako i u kojom uslovima se uzgaja "prolećni paradajz". Naime, zahvaljujući proizvođaču, mi se hranimo voćem i povrćem sa ogromnim količinama đubriva, koja su puni nitratima. Oni brzo unuštavaju naš imunitet i vitamine u našem telu, pre nego što dođu do naše krvi.

Zato ćemo pregledati nekoliko načina uz pomoć kojih može da izbacimo nitrate iz povrća.

1. Voda - pre konzumiranja bilo kakvog povrća, najbolji izbog za otklanjanje nitrata je da on bude skuvan pre konzumiranja. To međutim ne može da se desi sa krastavcem ili svežom zelenom salatom. Možemo to uz pomoć vode, tako što ćemo ih ostaviti potopljene u veliku posudu sa vodom na bar sat ili sat i po vremena pre konzumiranja. Možete dodati i malo sode bikarbone ili sirće u vodu.

Uklanjanje nitrata

2. Dobro ih očistite - po čišćenjem mi obično podrazumevamo pranje. U slučaju, kada govorimo o čišćenju imamo u vidu odvajanje delova povrća koje sakuplja najviše nitrata. Kod krastavaca to je kora i ivice. Kod kupusa, rotkvica, zelenih salata treba da odvojimo koren, zato što se tamo sakuplja sve što je štetno za nas. Kod šargarepe i cvekle na primer nitrati se sakupljaju u vrhovima korena. Eto zašto treba pažljivo da skidamo taj deo povrća pre jela

3. Poslednjih godina, izuzetno popularni su postali specijalni testovi za hranu. Zahvaljujući njima možemo odrediti koliko se nitrata sarži u našoj hrani.

4. Nemojte konzumirati voće i povrće koje je stajalo, nego sveže, oljuštite ga i potopite ih dobro u vodu.

5. Dresing - dresing je najbolji prijatelj salate. Svako od nas koristi neki da začini jelo pre konzumiranja. Važno je da znamo da je dresing koji najviše odgovara limun i pomorandža, zato što sadrže visoke količine vitamina C, koji ne dozvoljava da nitrati stvore štetna jedinjenja u našem odganizmu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji