Praktični saveti za korišćenje taloga od kafe

Talog od kafe

Kafa je popularan napitak koji se koristi širom sveta. Ljudi obično bacaju talog od kafe nakon pripreme, ali nakon što pročitate ovaj članak, možda ćete razmisliti pre nego što ga bacite.

Talog mlevene kafe ima mnogo praktičnih primena u kući i bašti, čak može pomoći i u pripremi domaće kozmetike.

Ako ne pravite mnogo kafe kući, većina kafića ima izobilje taloga od kafe, i spremni su da ga daju, često i besplatno.

Evo 5 načina da pametno i lukavo iskoristite preostali talog od kafe u vašoj kući.

1. Nađubrite baštu

Većina zemljišta ne sadrži potrebne hranljive maretije, potrebna za optimalan rast biljaka. Takođe, pošto se biljke razvijaju, one upijaju hranljive sastojke iz zemljišta, što na kraju krajeva iscrpljuju ta svojstva. Na taj način većina bašti treba da se đubri, kako bi se biljkama garantovala potrebna hrana kako bi preživele.

Praktični saveti za korišćenje taloga od kafe

Kafa sadrži nekoliko osnovnih minerala za rast biljaka - azot, kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor, magnezijum i hrom. Zrna kafe takođe mogu gutati teške metale koji mogu da zaprljaju zemljište.

Nešto više - korišćenjem taloga od kafe na zemljištu može privući crve, koji su odlični za važu baštu. Da biste koristili kafu kao đubrivo, prosto je rasporedite u zemlju oko vaših biljaka.

2. Kompost za kasnije

Praktični saveti za korišćenje taloga od kafe

Ako vam nije potrebno đubrivo odmah, možete kompostirati kafu za kasniju upotrebu. Kompostiranje je prirodan proces koji pretvara organske sastojke kao otpatke hranljivih sastojaka i ostatke u bašti u taman i bogat materijal koji se naziva kompost ili humus.

Dodavanje komposta u baštu ili dvorište može pomoći vašoj zemlji da zadržava više hranljivih sastojaka i vodu, i da na taj način poboljša zdravlje vaših biljaka.

3. Oterajte insekte i štetočine

Praktični saveti za korišćenje taloga od kafe

Neka jedinjenja koja su nađena u kafi, kao što su kofein i diterpeni, mogu biti toksični za insekte.

Zbog toga možete koristiti kafu kako biste oterali štetočine.

To je efektivno kod odbrane od komaraca, vinskih mušica i bumbara, ali takođe može pomoći i u odbrani od drugih štetičina. Da biste koristili kafu kao sredstvo za odbranu kod insekata i štetočina prosto napravite gomilice od ostataka kafe i stavite ih na mesta za sedenje na otvorenom.

Možete takođe držati štetočite dalje od vaše bašte tako što ćete rasporediti kafu oko vaših biljaka. To pomaže da se napravi barijera koja stopira štetne insekte.

4. Oslobodite vašeg kućnog ljubimca od buva

Praktični saveti za korišćenje taloga od kafe

Buve su često sretan problem za kućne ljubimce i njihovo lečenje može da bude skupo, a i oduzima mnogo vremena.

Postoji nekoliko proizvoda za uklanjanje buva, ali mnogi od njih sadrže hemikaliije koje mogu izazvati neženjene efekte.

Na sreću, buve ne vole kafu i možete je koristiti kao prirodan lek.

Prosto natrljajte osnovu krzna vašeg ljubimca talogom od kafe. Nakon toga operite i ostavite vašeg ljubimca da se osuši kao i obično.

5. Neutralizujte mirise

Praktični saveti za korišćenje taloga od kafe

Zrna kafe sadrže azot koji pomaže neutralizovanju neprijatnog mirisa sarin gasa iz vazduha, kada se kombinuje sa ugljenikom.

Drugim rečima kafa može pomoći da se upiju i neutrališu mirisi.

Možete staviti posudu sa preostalom mlevenom kafom u frižider ili zamrzivač da biste neutralizovali mirise pokvarene ili aromatične hrane.

Možete takođe napuniti stare čarape ili hulahopke kafom, da ih vežete i tako napravite prenosiv domaći osveživač vazduha.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji