Greška je da gasite sodu u sirćetu! Evo zašto

Gašenje sode sirćetom

Svi volimo da pravimo pite, pogače, kolače i mnogo drugih sličnih stvari. Međutim, smesa za sve njih treba da nadođe.

Većina ljudi koristi kvasac ili najčešće sodu bikarbonu da bi dobili nadošao efekat testa i krajnji rezultat naravno. Soda se koristi kao sredstvo za narastanje zato što je jedna od malo prirodnih Zahvaljujući gašenju sode za hleb se odvaja dovoljna količina ugljen dioksida koja dozvoljava testu da nadođe.

Da bi mogla da se odvoji dovoljna količina ugljen dioksida, prvo treba da ugasimo sodu. Gašenje sode je obično sa nekom kiselinom - sirćetom, limunom, limetom i drugim sličnim.

Procedura samog gašenja je dobro da se dešava u brašnu. Dobro je da gašenje ne bude u posebnoj posudi zato što je tavka reakcija daleko od osnovnih sastojaka do kojih treba da dođemo. Suvi i tečni sastojci treba da se mešaj posebno. Nakon toga se pomešaju obe i mešanje treba da bude brzo. Nakon što dobijemo testo, treba da ga što pre stavimo u rernu zato što u toploj sredini se poboljšava reakcija između kiseline i sode.

Gašenje sode za hleb

Postoji mnogo različitih načina gašenja sode za hleb sa raznim sastojcima koji sadrže kiselinu. Sirće može da se koristi, ali ćete u sledećem članku razumeti zašto je bolje da izaberete drugi sastojak.

Kao što smo već spomenuli, kada pomešamo sastojke, odvaja se ugljen dioksid. Ako odlučimo da gasimo sodu sa sirćetom, veliki deo ovog dioksida isparava i efekat neće biti tako dobar kao sa limunom na primer. Osim toga i ukus pole nije posebno prijatan, a niko je želi da jede kolač ili hlebkoji je netipičnog ili neprijantog ukusa.

Bolja varijanta je da izaberete limun ili limuntus. Zahvaljujući njima kod reakcije se odvaja potrebna količina gasa (ugljen dioksida) što tera testo da dovoljno nadođe da bi pogača bila ukusna.

Pogača sa sodom

Osim gore navedenih sastojaka za gašenje sode, možete koristiti i alternativne varijante. Među njima su kefir, kisela pavlaka, kiselo mleko i drugi slični. Ovi sastojci su odgovarjaući zato što su sa dosta ugljen dioksida koji će naterati smesu da nadođe dovoljno.

Ako ipak uopšte ne želite da gasite sodu iz nekog razloga, možete koristiti prašak za pecivo ili kvasac (svež ili suv).

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji