Koja se hrana za koliko vremena vari?

Sastojci

Potrebno je da znate koliko je vremena potrebno da se neka hrana svaki, da biste napravili pravilan režim ishrane. Povezano je u velikoj meri da odvojenom ishranom.

Organi, koji su sastavni deo organa za varenje kod čoveka, dozvoljavaju pretvaranje raznovrsnosti hranljivih sasojaka, koje ulaze u sastav hranljivih sastojaka, u nisko molekulnim komponentama, sposobnih da se aktivno uključe u metabolizam.

Varenje hrane

Proces varenja predstavlja razgrađivanje komponenata hrane sastojke, ograničene kao količina, koji od crevnog trakta ulaze u krv i koriste se od organizma da dobijanje energije i obnavljanje i izdradnju struktura ćelije.

Hrana koja ulazi u organizam čoveka se zadržava 15-20 sekundi u ustima. Tamo se kida, sitni, gnječi i meša sa pljuvačkom.

Mlečni proizvodi

Što je bolje obrađena, brže se vari.

Kukuruzni proizvodi

Prilikom gutanja, sađvakana hrana kroz jednjak ulazi u želudac. Tamo se, u trajanju od 2 do 6 sati obrađuje od enzima žleza želuca. Za različitu hranu, vreme je drugačije.

Vreme varenja hrane u želucu:

- Voće - njima je potrebno oko 30 minuta da bude prerađeno u želucu.

- Povrće - povrću je potrebno od 30 minuta do 1 sat. Povrće koje se teže vari, kao što je kupus, šargarepa, repa, potrebno je 2.5 - 3 sata.

- Riba - uprkos tome što je laka hrana, želucu treba između 2-3 sata da je svari.

- Meso - meso se vari oko 4-6 sati.

- Variva - kao što su pasulj, sočivo, žito, kukuruz se vare za 4 sat.

- Hleb i proizvodi od testa, kao i orašasti plodovi se vare 2-3 sata.

- Mlečna hrana se vari različito. Sveže mleko se potpuno razgrađuje do 1 sat, kiselo - do 2 sata, a sir i kačkavalj za 3 sata.

- Masna hrana, koja ima potiskujuće dejstvo na masti i na motoriku creva se razgrađuje od 5 do 10 sati.

- Pomešana hrana, u zavisnosti od sastava, potrebno je od 4 do 6 sati.

- Tečnost - na sreću, napuštaju želudac odmah nakon što uđu u njega.

Za potpuno pražnjenje želuca je potrebno od 1 do 8 sati, u zavisnosti od hrane koju ste konzumirali poslendjih 12 do 24 sata.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji