bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koja se hrana za koliko vremena vari?

Koja se hrana za koliko vremena vari?

Sastojci

Potrebno je da znate koliko je vremena potrebno da se neka hrana svaki, da biste napravili pravilan režim ishrane. Povezano je u velikoj meri da odvojenom ishranom.

Organi, koji su sastavni deo organa za varenje kod čoveka, dozvoljavaju pretvaranje raznovrsnosti hranljivih sasojaka, koje ulaze u sastav hranljivih sastojaka, u nisko molekulnim komponentama, sposobnih da se aktivno uključe u metabolizam.

Varenje hrane

Proces varenja predstavlja razgrađivanje komponenata hrane sastojke, ograničene kao količina, koji od crevnog trakta ulaze u krv i koriste se od organizma da dobijanje energije i obnavljanje i izdradnju struktura ćelije.

Hrana koja ulazi u organizam čoveka se zadržava 15-20 sekundi u ustima. Tamo se kida, sitni, gnječi i meša sa pljuvačkom.

Mlečni proizvodi

Što je bolje obrađena, brže se vari.

Kukuruzni proizvodi

Prilikom gutanja, sađvakana hrana kroz jednjak ulazi u želudac. Tamo se, u trajanju od 2 do 6 sati obrađuje od enzima žleza želuca. Za različitu hranu, vreme je drugačije.

Vreme varenja hrane u želucu:

- Voće - njima je potrebno oko 30 minuta da bude prerađeno u želucu.

- Povrće - povrću je potrebno od 30 minuta do 1 sat. Povrće koje se teže vari, kao što je kupus, šargarepa, repa, potrebno je 2.5 - 3 sata.

- Riba - uprkos tome što je laka hrana, želucu treba između 2-3 sata da je svari.

- Meso - meso se vari oko 4-6 sati.

- Variva - kao što su pasulj, sočivo, žito, kukuruz se vare za 4 sat.

- Hleb i proizvodi od testa, kao i orašasti plodovi se vare 2-3 sata.

- Mlečna hrana se vari različito. Sveže mleko se potpuno razgrađuje do 1 sat, kiselo - do 2 sata, a sir i kačkavalj za 3 sata.

- Masna hrana, koja ima potiskujuće dejstvo na masti i na motoriku creva se razgrađuje od 5 do 10 sati.

- Pomešana hrana, u zavisnosti od sastava, potrebno je od 4 do 6 sati.

- Tečnost - na sreću, napuštaju želudac odmah nakon što uđu u njega.

Za potpuno pražnjenje želuca je potrebno od 1 do 8 sati, u zavisnosti od hrane koju ste konzumirali poslendjih 12 do 24 sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji