bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Čuvanje suvog voća

Čuvanje suvog voća

Suvo voće

Da bi se sačuvali korisni sastojci suvog voća, treba da se čuvaju pravilno. Osnova za dobro čuvanje je njihova vlažnost i pakovanje.

Suvo voće se najbolje čuva ako je sušeno do optimalne vlažnosti - 17-24 %. Različito voće ima različitu vlažnost, zato, ako se čuva zajedno svaka vrsta treba da bude hermetično zapakovana posebno.

U suprotnom, voće sa visokom vlažnošću će je izgubiti zbog voća sa nižom. Povremeno sušeno voće treba da se proveravati zbog razvoja buđi ili štetnih materija.

Suve voće

Previše osušeno voće takođe nije dobro, zato što se smanjuje kvalitet voća. Ono se osuši, potamni i prilikom kvašenja se ne oporavlja. Osim toga, kada se presuši, ono postaje previše tvrdo i nije toliko prijatnog ukusa, koliko jeste ako sačuva svoju sočnost.

Suvo voće je najbolje čuvati u providnim, staklenim ili pastičnim teglama ili kesama. Tako da, ako postoje neke štetne materije po voće, one će pasti na dno i moći ćete lako da ih primetite.

Suve kajsije

Možete koristiti torbice od platna ili papira koji dobro treba da zatvoriti. Za profilaktiku protiv štetočina, treba da proveravate s vremena na vreme, posebno gornji unutrašnji deo gde ima nabora, u kojima se štetočine obično kriju.

U zavisnosti od uslova čuvanja, suvo voće može promeniti svoju težinu. Ako je vazduh previše suv, on će upiti vlagu od voća i njihova težina će se smanjiti.

I obrnuto - kod vlažnog vazduha voće će pokvasiti višak, što može izazvati pojavu buđi i primamiće štetočine.

Nije poželjno da čuvate suvo voće u plastičnim kutijama, zato što na taj naćin se mogu previše navlažiti i pretvoriti u lepljivu masu, koja će neprijatno izgledati i neće biti ukusna.

Potrebno je da prilikom sušenja voće ima kontakt vazduhom, ako ipak želite plastične posude.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji