bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»6 ozbiljnih štetnosti margarina

6 ozbiljnih štetnosti margarina

6 ozbiljnih štetnosti margarina

Do nedavno verovatno nije bilo domaćinstva bez kutije margarina, smeštene na nekoj polici frižidera. Jeftin proizvod, koji nije potrebno da se prethodno izvadi, za razliku od maslaca, da bi omekšao, može se lako namazati na krišku hleba.

Deca su odrasla sa njim, a verovatno zbog njegove lake upotrebe su sama pripremala omiljene sendviče.

Za razliku od prošlosti, danas znamo da je margarin štetan. On se proizvodi od biljne masti, ali hidrogenizacijom, tj. od spada u katergoriju takozvanih transmasti.

Evo 6 štetnih stvari zbog korišćenja margarina, iako je tema mnogo opširnija.

6 ozbiljnih štetnosti margarina

1. Sve trans masti vode do zgrušavanja krvi i pogoršanja cirkulacije. Da bi moglo da se normalizuje, srce počinje na radi punom snagom, što dovodi do preumaranja. Rezultat je jasan - iako postepeno, posledice su neizbežne i veliki deo srčanih oboljenja se povezuje sa konzumiranjem transmasti, a tu se nalazi i margarina.

2. Konzumiranje transmasti može dovsti do bolesti srca i krvnih sudova, zato što one povišavaju loš holesterol u organizmu i smanjuju dobar.

3. Kroz unos margarina i transmasti, mi lako možemo otključati alergije, koje važe posebno za mlad ljudski ogranizam. Ne možete da vratite vreme unazad, kada ste deci davali krišku hleba, namazanu margarinom, ali krajnje je vreme da zaboravite na njegovo konzumiranje u budućnosti.

4. Konzumiranjem transmasti se usporava metabolizam, a sami znate da to vodi do gojenja.

6 ozbiljnih štetnosti margarina

5. Iako još uvek nema solidnih dokaza, sve više specijalista misle da transmasti smanjuju efikasno dostizanje važnih i zdravih hranljivih sastojaka za organizam. To važi i za sve one proizvode koje mi ciljano konzumiramo, znajući da su bogati vitaminima, mineralima, vlaknima itd.

6. Sve više istraživanja pokazuju da se svi genetskomodifikovani proizvodi, kao i transmasti, povezuju sa visokim rizikom raznih onkološkoh bolesti.

Da li je kranje vreme da margarin zamenite maslacem?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji