Šta je to branč?
bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Šta je to branč?

Šta je to branč?

Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.

Odakle potiče ovaj naziv?

Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra se Engleska. Termin se pojavljuje u dalekoj 1895. godini, a malo nakon toga postaje žargon za engleske studente i opisuje obilnu konzumaciju hrane tokom vikenda u satima između 11:00 i 14:00.

Iako engleskog porekla, branč je veoma popularan u SAD-u i Kanand. On otelotvoruje nedeljna porodična okupljanja koja su tipična za Amerikance.

Zapravo ideja branča je da počne u 11:00 pre ručka i da se završi oko 17:00. Vreme od 17:00 do 19:00 se koristi za san i porodične igre. Odmah nakon toga dolazi nova porcija hrane sa večerom.

Prvobitna ideja je da se smisli naziv za konzumaciju hrane koja se odvija nakon kasnog ustajanja vikendom.

Tokom poslednjih godina niz evropskih zemalja /uključujući i Bugarsku/ ne odstupa Amerikancima i Englezima, već naprotiv - usmeravaju svoj biznis u tom smer. On rasprostranjuju ideju o branču kroz otvaranje specijalizovanih restorana, a skoro svaki renovirani hotel svojim gostima nudi doručko-ručak u nedeljnim danima.

Trpeza obično uključuje različite vrste kiflica, mafine i palačinke, voćnu salatu, kiš i pitu. Od jačih predloga tu je kajgana, pržena slanina, različite salate sa mlečnim sosem, sendviči i makarone.

Raznovrsnost u napicima je takođe velika: čaj, kafa, ceđeni sokovi, mlečni šejkovi itd.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji