Zeleni orasi - koristi i primena

Zeleni orasi - korsti i primena

Zeleni orasi su jedna od omiljenih poslastica mnogih ljudi, budući da su tada dosta ukusniji od starih. Pored toga, nalaze široku primenu u narodnoj medicini, obzirom na to da imaju veoma korisna svojstva. Izuzetno su bogati proteinima, ugljenim hidratima, provitaminom A i vitaminima K, P, B, jodom, kobaltom, kalcijumovim solima, fitosterolima, karotenom.

Koristi i primena zelenih oraha

Zanimljiva činjenica je to što su zeleni orasi korisniji u poređenju sa starima. Oni pomažu u prečišćavnju krvi i jačaju zaštitne funkcije organizma. Sadrže mnogo vitamina i minerala koji su posebno važni za čoveka.

Koncentracija vitamina C je 2500 mg što je nekoliko puta više u poređenju sa citrusnim voćem. Prisustvo vitamina B aktivira oksidaciju ugljenih hidrata što pozitivno utiče na rad srca, krvnih sudova i nervnog sistema.

Zahvaljujući bogatom sastavu joda i vitamina C, zeleni orasi pomažu da se smanji rizik od različitih patologija i bolesti endokrinog sistema. U druga korisna svojstva zelenih oraha možemo da ubrojimo:

Zeleni orasi

1. Jačaju zaštitne funkcije imunog sistema;

2. Doprinose brzom zgrušavanju krvi kod povreda kože;

3. Ubrzavaju zarastanje rana, čak i ako su ozbiljne i duboke;

4. Imaju antiparazitski efekat;

5. Pomažu u oporavljanju tela koje je bilo izloženo intenzivnom psihičkom stresu ili fizičkom opterećenju;

6. Sprečavaju razvoj ateroskleroze;

7. Pomažu u eliminisanju različitih bakterija iz organizma;

8. Vraćaju pravilno funkcionisanje sistema organa za varenje, uključujući pomoć u otklanjanju uzroka i simptoma dijareje;

9. Sprečavaju razvoj različitih upalnih procesa;

10. Pomažu kod muške potencije;

11. Normalizuju rad endokrinog sistema što blagodatno utiče na ceo organizam;

12. Pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem.

Zabranjeno je da konzumirate zelene orahe ukoliko patite od:

- Skloni ste trombozi i začepljivanju krvnih sudova;

- Imate problema sa digestivnim traktom;

- Kod oboljenja kože;

- Ukoliko imate individualnu intoleranciju na delove oraha;

- Prethodne alergijske manifestacije;

- Kod viška joda u organizmu.

Svojstva zelenih oraha

Primena zelenih oraha

Zeleni orasi se veoma često koriste u narodnoj medicini, jer su pristupačni i imaju niz koristi za telo i organizam. Od njih mogu da se naprave različiti korisni odvarci koji su posebno efikasni kod niza bolesti.

Na primer kuvani zeleni orasi dobro jačaju želudac. Za taj cilj skuvajte 4 orašasta ploda, a nakon toga ih sitno iseckajte i pomešajte sa 500 ml kuvanog mleka. Dobijeni napitak kuvajte 5 minuta i ostavite da odstoji 2 sata. Nakon toga odvojte čvrste delove i pijte tokom 14 dana po 1/2 čaše po 4 puta dnevno pre obroka.

Kod problema sa želucem možete da napravite alkoholnu tinkturu sa zelenim orasima. Uzima se po 2-3 puta dnevno 30-40 minuta pre obroka po 40 kapljica.

Kod dijareje pak možete da sameljete 4 oraha i da dodate 200 ml meda. Uzimajte smesu dok se stanje ne poboljša, po 1 kašičicu sa čajem. Zeleni orasi su veoma korisni i za jačanje imuniteta. Za taj cilj sameljite 4 oraha, a nakon toga dodajte šećer i med. Koristite po 1 supenu kašiku od smese sa vašim omiljenim čajem i uzimajte po 3 puta dnevno.

Malo ljudi zna i upoznato je sa time da zeleni orasi nalaze primenu čak i u kulinarstvu. Tako na primer od njih može da se napravi veoma ukusan kompot ili pak slatko.

Oni su prava vitaminska bomba i posebno su korisni tokom zimskih meseci, jer pomažu kod lečenja prehlada, jačanja imuniteta i poboljšavaju rad štitne žlezde. Mogu da se koriste i kao narodno sredstvo kod onkoloških bolesti.

Za taj cilj sitno iseckajte nekoliko oraha i sameljite ih. Dodajte nekoliko kašika meda. Sredstvo treba da odstoji 1 mesec, a nakon toga je obavazno da se čuva u frižideru. Uzima se po 1 supena kašika 3 puta dnevno tako što može da se dodaje i u čaj.

Primene zelenog oraha su veoma različite. On je bogat izvor vitamina i minerala koji blagodatno utiču na zdravlje celog organizma.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji