bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Briga o crevima tokom različitih godišnjih doba

Briga o crevima tokom različitih godišnjih doba

jesti supu od bindeve

Godišnja doba se menjaju, a sa njihovom promenom aktiviraju se različiti bolovi. Za jedne to su nervne upale, a za druge - mišićne, treći ne mogu da kontrolišu krvni pritisak.

Sa sličnim problemima se suočavaju svi ljudi koji pate od problema sa crevima. Tačno kada uspete da se izborite sa njima i da se osećate dobro, godišnje doba se promeni. I borba počinje ispočetka.

Kako da se brinete o svom sistemu organa za varenje? Ovo je pitanje koje svako sa ovim problemom postavlja.

Na prvom mestu, konzumirajte sezonsku hranu. Razlog je što su upravo u proizvodima različitih godišnjih doba sadržani tačno oni vitamini, minerali i hranljive materije koje su telu potrebne tokom tog perioda. Ovo je i razlog zbog kog je letnja hrana laganija i niskokalorična, a jesenja i zimska - hranjivija i toplijeg i mekšeg ukusa.

Osim toga, paradajz tokom zime, na primer ništa korisno vam neće dati. On se tretira pesticidima, što može da stvori iritaciju u crevima. Umesto toga, izaberite kupus, šargarepe, cveklu i drugo korenasto povrće.

Jedite vlakna tokom cele godine. Ona su veoma važna za ceo sistem organa z avarenje, a posebno korisna su probiotska vlakna. Ona služe za hranu dobrih bakterija u našem telu. Važno je da znate da nisu u svakoj hrani s mnogo vlakana sadržani prebiotici. Korisna vlakna su prisutna u ovsenim pahuljicama, orašastim plodovima, jabukama.

jesenje namirnice za dobra creva

Tokom svih godišnjih doba ostaje pravilo da svakodnevno konzumirate voće i povrće - jedna jabuka dnevno ni u kom slučaju nije dovoljna, tako da i tokom zime se trudite da uzimate više salata, dinstanog ili pečenog povrća.

Upkos zahlađenju, obezbedite sebi dovoljno vremena napolju. I to na sunčevoj svetlosti. Uprkos rano zalasku sunca tokom zime, dovoljno vremena na sunčevoj svetlosti je od životnog značaja, zato što samo na taj način možete sebi da obezbedite dovoljnu količinu vitamina D. Pored toga, šetnje i fizička aktivnost pomažu peristaltici.

Šetnje i čist vazduh smanjuju i nivoe stresa. A za naprazanje se zna da loše utiče na ceo sistem organa za varenje. Sam stres čak može da bud erazlog za sindrom nervoznog debelog creva, od kojeg pati većina ljudi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji