bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajna turske baklave

Tajna turske baklave

Originalna turska baklava

Bila bi izuzetno kratkovida odluka sa vaše strane da se posećujući turski grad Istanbul ne zaustavite u nekoj od mnogobrijnih poslastičarnica da popijete pravi turski čaj i da osetite autentični ukus turske baklave.

Iako je ovaj desert rasprostranjen po gotovo svim centralnim i jugoistočnim azijskim državama, ona je posebno poštovana u Turskoj. I u tome ne postoji ništa čudno, zato što je upravo odatle i njeno poreklo. Ali ne iz Istanbula, kao što mnogi misle, nego iz grada Gazintep koji je najveći u Jugoistočnoj Turskoj.

U svakom slučaju, u današnje vreme možete da otkrijete tajnu turske baklave upravo u malim ulicama Istanbula, gde bi samo zavirivanjem iza izloga poslastičarnica bukvalno ostale vaše oči u svetlucavim kao zlato blistavim korama ovog izuzetnog turskog deserta.

I između ostalog, za razliku od naše zemlje gde baklavu pripremamo kod kuće pre svega kada prosljavljamo nešto, u Turskoj se ona nudi za razne povode, uključujući i prosto za dobrodošlicu.

Istina je da bismo teško mogli da otkrijemo tajnu autentične turske baklave, zato što su sa njom upoznati samo oni pre dosta vekova ovladali njenom pripremom. Ipak imamo nešto za vas što može da otkrije zavesu pred pravom turskom baklavom.

Osnovno pravilo kod pripremanja baklave jeste da ona bude napravljena od ručno zamešenih kora, koje su toliko tanke da bukvalno možete da čitate knjigu gledajući kroz njih. Dobro bi bilo da kora bude otprilike 30-40 komada ili kako je rekao Vini Pu - Što više, to bolje!

Za razliku od naše baklave za koju obično pravimo šećerni sirup "proizvoljno" (slikovito rečeno), šećerni sirup za tursku baklavu se uvek priprema u odnosu šećer:voda 1:1 i u njega se dodaje sveže ceđen limunov sok. Baklava treba da bude slatka, ali ne čak toliko da bude preterano teška.

Savršena turska baklava treba da bude hrskava i da ima blistavu zlatastu boju. Ona može da stoji više od 10 dana a da se ne pokvari, ali je najlepša nekoliko sati nakon što se napravi.

I još dva saveta ukoliko želite da pripremite autentičmnu tursku baklavu. Koristite samo sveži maslac za njenu pripremu, a u mlevene orahe dodajte i pistaće. Pistać je druga stvar kojom se Turci ponose i jedan od tajnih sastojaka originalne turske baklave!

I ako mislite da se baklavom troše unikatni ukusi jednog od omiljenih turskih slatkiša, ne žurite. Da biste upotpunili slatku harmoniju istočnim noticama, pogledajte naše:

- turski koh;

- turske kolačiće;

- turske tulumbice;

- recepte za kunefe;

- turske deserte.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji