bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Apsorpcija gvožđa u telu

Apsorpcija gvožđa u telu

Apsorbcija gvožđa u organizmu

Gvožđe je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom telu. Gotovo da ne postoji ćelija u organizmu koja ne sadrži gvožđe, ali ono se otkriva u najvećim količinama u crvenim krvnim zrncima.

Zdravstvene koristi gvožđa su brojne, tako što je ono od vitalnog značaja za čuvanje od tzv. anemije usled nedostatka gvožđa. Međutim, ne brinite se, s obzirom na to da oduzima određeno vreme da se razvije anemija usled nedostatka gvožđa, pošto organizam koristi uskladišteno gvožđe kako bi gradio nove krvne ćelije. Ukoliko iz jeednog ili drugog razloga ne nabavite dovoljno gvožđa za duži vremenski peeriod, u jednom trenutku će se pojaviti i simptomi deficita.

Vrste gvožđa koje se apsorbuju su dve - hem i nehem. Hem gvožđe je sadržano u životinjskoj hranu, a nehem se nabavlja iz prirodnih izvora. Ukoliko se nabavlja u adekvatnim količinama, organizam je dobro snabdeven gvožđem i neće doći do opasnih deficita. Ipak je dobro da se istakne da nehem gvožđe nije toliko efikasno - drugim rečima telo ga ne apsorbuje toliko dobro koliko hem gvožđe.

To što uključujete u svoju dijetu hranu koja obezbeđuje određenu količinu gvožđa, ne znači da je celo gvožđe koje dobijete na rapolaganju vašem organizmu da ga koristi. Postoje materije u hrani koju jedemo koje pojačavaju apsorpciju (usvajanje) gvožđa i drugih. koje je inhibiraju (usporavaju).

Meso pomaže kako za povećavanje koncentracije gvožđa, tako i za njegovo usvajanje. Ako ste vegetarijanac, treba da jedete hranu bogatu vitaminom C. Ovaj vitamin pooljšava apsorpciju gvožđa u vašem telu za 20 puta. On je izuzetno važan za bolju apsorpciju negem gvožđa.

Zašto je vitamin C tako važan za pravilno usvajanje gvožđa?

Prijem gvožđa

Objašnjenje se krije u činjenici da kako bi se dobro apsorbovalo, gvožđe treba da se preobrazuje u feritin. Process protiče pomoći delovanja želudačnih sokova, a oni sa svoje strane sadrže sonu kiselinu i vitamin C.

Brojno voće i povrće je dobar izvor vitamina C - šargarepe, brokoli, prokelj, kupus, dinja, karfiol, citrusno voće i njihovi sokovi, zelene i crvene paprike, jagode, papaja, paradajzi i mnogi drugi. Drue biljne materije takođe poboljšavaju usvajanje gvožđa, ali vitamin C zauzima glavnu ulogu.

Ipak važno je da se istakne da preterano visok unos vitamina C može da dovede do deficita folne kiseline koja je takođe veoma važna za uzdravlje. Zbog toga je dobro da se pazi sa unosom vitamina C i da se obezbedi jedino neophodna količina.

Korišćenje posuda za kuvanje poput tepsija, tiganja i šerpa od livenog gvožđa ili metala takođe može da poveća konentraciju i usvajanje gvožđa.

Posude za bolju apsorbciju gvožđa

Ovo se pre svega dešava kada kuvate kisela jela poput paradajza ili paradajz sosa. Kiselina u njima razjeda u veoma maloj neznačajnoj meri metal, od kojeg su napravljene.

Druge materije u hrani mogu da zasmetaju vašem organizmu u pravilnom usvajanju gvožđa. Jedna od njih je taninska kiselina koja je sadržana u čaju. U siromašnim zemljama gde postoji nedostatak hrane bogate vitaminom C, tradicija da se pije čaj naginje vagu u telu i dovodi do nedostatka gvožđa. Ovo se neće desiti ukoliko uzimate raznovrsnu i izbalansiranu hranu koja uključuje voće i povrće.

Neki začini, kalcijum u mlečnim proizvodima, neke materije u integralnim namirnicama smanjuju mogućnost vašeg organizma da pravilno apsorbuje gvožđe. Ukoliko uzimate više od 300 mg kalcijuma dnevno, rizik od loše apsorpcije gvožđa je realan.

Među hranom koja sprečava apsorpciju gvožđa su tako svima nama omiljena jaja. U jajima se nalazi jedinjenje fosvitin koji pre svega sprečava apsorpciju gvožđa iz biljnih izvora.

Čokolada i kafa takođe su neprijatelji usvajanja gvožđa. Oni sadrže fenolne sastojke, koji sprečavaju usvajanje gvožđa iz biljnih izvora.

Kafa i čokolada ometaju prijem gvožđa

Iako su korisni na mnogo načina, orašasti plodovi sadrže fitate koji deluju kao prirodni blokirajući agenti gvožđa i mogu da smanje njegovu apsorpciju za celih 50-65%.

Dobro bi bilo da se izbegava preterano velika količina vlakana. Iako je tačno da vlakna pomažu u smanjivanju lošeg holesterola i poboljšavaju procese varenja, hrana koja je previše bogata vlaknima će uzrokovati probleme kod ljudi koji imaju sklonost prema problematičnoj apsorpciji gvožđa.

Vlakna uzrokuju brži prolazak hrane kroz sistem organa za varenje što automatski znači da gvožđe takođe previše brzo prolazi i ne usvaja se pravilno.

Ovo ne znači da treba da ih isključite iz svoje dijete. Uzimajte raznovrsnu hranu kroz koju će se hrana koja usporava i ubrzava apsorpciju gvođša uzajamno konpenzovati. Držite umerenu dijetu i nemojte se lišavati važnih hranljivih materija.

Istovremeno, nemojte zloupotrebljavati unos štetne hrane koja dodatno opterećuje želudac. Ukoliko ste zabrinuti zbog deficita gvožđa u organizmu, najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji