bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kulinarska tura Uskršnjih jela po svetu

Kulinarska tura Uskršnjih jela po svetu

Kulinarska tura Uskršnjih jela po svetu

U hrišćanskoj religiji na dan Vaskrsenja Hristovog - Uskrs, proslavlja se vaskrsenje Isusa Hrista. Priprema za njegovo praznovanje počinje u nedelji pred Vaskrs koja se naziva Strasna nedelja. Praznuje se 6 dana.

Ovo je najstariji hrišćanski praznik. Hrišćani po celom svetu ga proslavljaju od drugog veka.

Praznovanje Raspeća i Vaskrsenja Isusa Hrista nije svuda jedno te isto kada govorimo o kulinarskim ponudama. Svuda po svetu je drugačije, svako ima svoje kulinarske tradicije za Uskrs, ali tokom ovih dana hrišćani iz svih zemalja obavezno započinju pripremu za svetle praznike.

Kod nas se Vaskrs tradicionalno obeležava sa zelenom salatom, ona simbolizuje dolazak proleća, kuvanim šarenim jajima i obrednim hlebovima - milibroti, kao i pečenim jagnjećim butom.

Ali hajde da pogledamo šta jedu širom sveta za Uskrs.

Engleska

Engleske Uskršnje kiflice

Tradicionalne su Uskršnje kiflice sa krstovima odozgo poznate su pod nazivom Hot Cross Buns. Pripremaju se sa suvim grožđem. Ovo je stara britanska tradicija, koja se rodila za vreme krstaša. Vaskršnji specijalitet u Južnoj Africi su takođe mirisni kolači Hot Cross Buns, ali sa krstićima šećera odozgo. Nezavisno od toga gde se nude, oni su tradicionalno englesko vaskršnje pecivo uglavnom za doručak, ali se nude i za poslepodnevni čaj sa aromatičnim suvim voćem - pravo uživanje.

Rusija

Prema tradiciji nudi se Kulič. Ruski slatki hleb gotovo uvek sa prelivom odozgo, bogato ukrašen je vrsta vaskršnjeg kolača koji se drugačije oblikuje nego kod nas.

Nemačka

Uskršnji čokoladni zečevi

U Nemačkoj se traže Uskršnja jaja u vrtovima i nude se čokoladne zeke. Takođe je prihvaćeno da se pale vaskršnje vatre.

Grčka

Proslavljanje Uskrsa u Grčkoj se smatra jednom vrstom institucije. Svi, od siromašnih do bogatih, dostojno obeležavaju ovaj svetli praznik. U Grčkoj Vaskrs se uvek proslavlja na jedan te isti način. Tokom Strasne sedmice u svakoj crkvi se služe duge liturgije. U subotu ponoć sveštenik objavljuje Hristos Voskrese, a Vaistinu Voskrese - odgovaraju Grci kao jedan. Pali se velika vatra. Skoro svaki Grk posećuje crkvu u toku svete noći, obučen u najnoviju i lepu odeću, a većina dama je u teškim dugačkim i svečanim haljinama.

U nedelju slave svi, obavezno se okuplja cela porodica, ne može biti opravdanja i niko ne nedostaje. Nudi se pečeno jagnje koje je obavezno i serviraju se kukureci - pečene iznutrice u peći.

Italija

Uskršnji italijanski hleb

Kod Italijana Uskršnja trpeza je uvek bogato ukrašena tradicionalnim italijanskim kolačima sa voćem, orašastim plodovima, nudi se i slatko vino. U Milanu se peče Uskršnja Kolomba, karakteristična za grad, posuta krupnim belim šećerom i s mnogo badema. Ovaj desert nazivaju Colomba Pasquale, pripremljen je od najlepšeg brašna koje imaju Italijani, kvasca, jaja, maslaca, šećera i uvek sa glazurom i posut s mnogo badema i često se nudi u obliku goluba - simbol Svetog Duha.

U ovo vaskršnje vreme Italija je preplavljena čokoladnim jajima punih iznenađenja i sva uvijena u šarene sjajne papire.

Zanimljivo je to što se na Uskrs nudi kao izuzetak salama i kolač koji podseća na našu pitu, ali je sa nadevom i poznat je pod nazivom Torta Rustika (Torta Rustica). Nudi se sa vermutom.

Brazil

Uksršnje bombone u Brazilu

Poslužuju se male bombone pod nazivom Pacoca de Amendoim. Prave se od mlevenih orašastih plodova, brašna od kasave i šećera.

Francuska

Služi se uglavnom jagnjetina, ali takođe i srnetina ili svinjsko meso. Nadev je od džigerice, slanine i svežeg bilja. Prema tradiciji se sprema punjeno jagnje sa mlevenim mesom, kuvanim žumancima, krutonima, zelenim začinima, mekim belim biberom, indijskim orahom, đumbirom i cimetom. Servira se sa sosem od tartufa. Za desert se nudi lionski kolač koji se priprema sa domaćim lisnatim testom sa dodatkom cimeta, sa slatkom. Nude se i korzikanske korpe pune šećernim jajima. U jugozapadnom delu zemlje tradicionalno Uskršnje jelo je kruna od testa, a u Provansi možete da uživate u torti od badema i ušećerenoj pomorandži.

Poljska

Uskršnja babka

Uglavnom se služe hladna mesa poput predjela ili tzv. čuvena poljska bela salama od svinjskog mesa sa crnim biberom, solju, indijskim orahom, belim lukom, majoranom, zajedno sa renom i dinstanom cveklom. Ne može a da se ne istakne poznata Poljska Babka - vrsta milibrota malo drugačijeg od našeg.

Austrija

Uskršnja jaja

Na Vaskrs svaka austrijska porodica se okuplja, nezavisno od toga koliko daleko su rasejani po svetu. U zavisnosti od regiona u Austriji se posužuje specijalna vaskršnja salama, naziva se Osterjause, šunka, prolećna salata sa rotkvicama, krompir salatom, belim i crnim hlebom. Kod Austrijanaca ponedeljak je takođe svetao praznik Ostermontag.

Španija

Uskršnji hleb kolomba

Španci obeležavaju praznik uglavnom sa mnogim povorkama i mnogobrojnim procesima različitih verskih redova. Učesnici često nose kapuljače kako bi podsetili na scene iz inkvizicije. Ogromne figure Isusa i svetitelja se šire gradovima i selima. Neki od hrišćana koji se kaju vuku i gvozdene lance.

U Španiji se pripremaju tzv. Torihas - kriške hleba se umaču u smesu od jaja i mleka, proprže se i prelivaju medom - raskošne pržene kriškice. Takođe se prave i specijalne figure od čokolade - čokoladne skulpture poznate kao La Mona.

Australija

Uskršnji bilbi u Australiji

Za razliku od Evrope, kao i na drugim mestima po svetu, Australijanci ne vole vaskršnje zečeve, nisu im omiljeni, zato što ih povezuju sa uništavaljem njihove letine, zbog toga se vaskršnje jaje nosi u torbarkoj životinjici koja se zove bilbi. Za životinjicu bilbi karakteristična je izdužena njuška, veliki nos i ima velike uši. Mnoštvo proizvođača čokolade nudi svoje proizvode u obliku bilbija.

Nezavisno od toga kako se po svetu tradicionalno spremaju jela za Uskrs, Vaskrsenje Hristovo ostaje jedan od najsvetlijih hrišćanskih praznika koji simbolizuje vaskrsavanje prirode za nov život, pobedu proleća nad zimom. U običajima i obredima se prepliću i paganstvo i hrišćanstvo što određuje šarolikost svakog Uskrsa po svetu.

Pogledajte još tradicionalne i svima omiljene Uskršnje kolače ili pak jagnjetinu za Uskrs.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji