Juhu! Štetne namirnice koje su zapravo korisne!

testenina

Kada je reč o zdravoj ishrani, pravila su više nego jasna. Postoji čitav spisak namirnica koje su označene kao štetne, a njihova konzumacja se ne preporučuje ako želite da budete zdravi i mršavi. Ispostavilo se da su neke od njih tamo sasvim nezasluženo. Evo o kojim namirnicama je reč:

Krompir

Nalazi se na listi štetnih namirnica zbog visokog glikemijskog indeksa i svojih kalorija. Ali istina je da su za težinu i naše zdravlje opasni samo pomfrit i krompir začinjen maslacm, pavlakom, sirom ili drugim masnim sosevima. Krompir je generalno veoma koristan. On sadrži kalijum, vitamin C i 3 grama vlakana po krompiru. U pečenoj ili kuvanoj kori se nalazi najviši sadržaj antioksidanata.

krompir

Za orijentaciju kod unosa krompira, treba da znate da jedan krompir sadrži 100 Kcal. Stoga, treba biti oprezan sa njihovim unosom i ne preterivati, ali ne i isključiti ih u potpunosti iz ishrane.

Jaja

Jaja su na listi štetnih namirnica zbog visokog sadržaja tzv. lošeg holesterola. On začepljuje arterije i uzrokuje bolesti srca. Ustvari, ljudsko telo apsorbuje samo 30% holesterola. Ovo ni na koji način može ugroziti zdravlje kardio-vaskularnog sistema. Rađeno je više studija i nijedna nije dokazala vezu između jaja i srčanih oboljenja.

jaja

U stvari, jaja su jedna od najboljih namirnica. Ona imaju neverovatnu koncentraciju proteina. Jedno jaje prosečne veličine sadrži 75 kalorija i 6 grama proteina. U njima ima mnogo esencijalnih vitamina - E, B1, B6, A.

Žumance jajeta je najkaloričnija stvar kod jajeta. Paralelno sa tim, međutim, bogato je vitaminom K, gvožđem, folnom kiselinom i holinom. Ovo poslednje je posebno korisno za uklanjanje masti iz jetre.

Ako želimo da budemo zdravi, moramo uključiti jaja u ishranu. Kao i sve drugo, ona su korisna kada se konzumiraju umereno.

Pasta

Smatra se izuzetno štetnom hranom zahvaljujući visokom sadržaju ugljenih hidrata. Međutim, ovo se kompenzuje svim korisnim sastojcima koji se nalaze u njoj. Unos paste nam daje energiju zahvaljujući makronutrijentima u njoj. Folna kiselina, koju pasta obezbeđuje telu, pomaže apsorpciju gvožđa, podržava trudnoću i razvoj fetusa. Vlakna u pasti zasićuju i ne dozvoljavaju prejedanje.

kampanele testenina

Da se ne bi gojili od paste, potrebno je konzumirati maksimalno 1 šolju paste. Obično su sosevi za pastu oni koji nose najviše kalorija. Zbog toga je najbolje izbegavati ih, pa ih zamenite povrćem za poboljšanje ukusa.

Gluten i pšenica

I dok ih svaka dijeta zabranjuje, umeren unos ovih namirnica zapravo smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i razvoja srčanih bolesti. Ako ste netolerantni na gluten, međutim, ne uključujte ovaj proizvod u svoju ishranu.

Voće

Često se kritikuje jer je previše bogato ugljenim hidratima i šećerima. Zabrinutosti nisu opravdana. Čak i da preterate sa unosom voća, ono se apsorbuje u telu brzo i puni telo vlaknima, vitaminima i zdravom energijom.

Soja

soja

Prema nekim stručnjacima, ona su opasna za ljudsko zdravlje. Istina je upravo suprotno - soja je korisna.

Alkohol

Alkoholni napici su opasni kada se uzimaju u prekomernim količinama. Razumna doza alkohola zapravo smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji