Finese u pravljenju ćufti i ćevapčića

Sočne ćufte

Suštinski deo pripreme ćufti i ćevapčića je izbor mlevenog mesa. Kod nas se najčešće koristi mlevena smesa - 60% svinjskog mesa i 40 % telećeg mesa.

Svinjsko mleveno meso najviše odgovara jer se u njemu obavezno nalazi i slanina, da bi bile ukusnije ćufte i ćevapčići.

Osim toga važno je i kako će biti samleveno. Ako imate mogućnost da kupujete sveže mleveno meso iz mesare, gde će vam ga samleti na licu mesta, to bi bilo najbolje. Svaki dobar mesar zna kako treba da samelje meso za ćufte i ćevapčiće.

Kad su u pitanju začini - svaka domaćica ima svoj uku. Najčešće se u mleveno meso stavlja biber, kumin, čubar, luk - za ćufte, a za ćevapčiće - kumin i biber.

Da bi bili mekši postoji još jedan sastojak koji možete da dodate ostalim začinima koje inače stavljate - u pitanju je pivo. Može vam zvučati čudno i možete misliti da se pivo konzumira samo sa već gotovim čevapčićima i ćuftisama, ali kad probate jednom, uverićete se da niste pogrešili.

Čevapi na roštilju

Kad umesite mleveno meso zajedno sa začinima i pivom, treba da ga ostavite da dobro upije začine. Najbolja varijanta je da odstoji u frižideru jedan dan, nakon čega ga stavite u mašinu za meso i sameljete ga opet, ali ovaj put da koristite nastavak sa levkom. Nakon toga ćete se sladiti "cvrčavim" ćufticama i ćevapčićima.

Što više vremena imate da mleveno meso odstoji - to bolje. Dan-dva je sasvim dovoljno - mleveno meso će primiti dovoljno od svih aroma, koje ste dodali i krajnji rezultat će biti čudesan.

Najrazličitije detalje za pripremu ćuftica i ćevapčića možete da čujete od majstora roštilja - od ozbiljnih i važnih, kao što je taj da roštilj treba da je namašćen i zagrejan pre nego što stavite namirnice, do toga da pri pečenju ćevapčići treba da se okreću samo u jednom pravcu. Kao i da im, razume se, šaljete samo pozitivne misli dok ih spremate.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji