Kako da brzo i lako spremite pastrmku

Pastrmka sa limunom

Kažu za pastrmku da je posna, jer gotovo i da ne sadrži masti. Ova riba je jedan od najboljih izbora za spremanje kada je u pitanju večera za Nikoljdan. Njena velika prednost je u tome što nije potrebno mnogo vremena da se isprži ili da se ispeče.

Najbrži i najlakši način da spremite pastrmku jeste da je ispržite u tiganju. Očišćenu ribu isecite na porcije, posolite i uvaljajte u brašno, pa je zatim stavite u dobro zagrejano ulje. Na nekim mestima se umesto tradicionalog belog brašna koristi kukuruzno brašno za valjanje ribe.

Ako želite da sačuvate maksimalne količine vitamina i minerala ove korisne ribe, onda možete da spremite ovu ribu na roštilju. Za to je potrebno da se riba opere mlakom vodom, pa se nakon toga obavezno osuši.

Ulje ribe se posoli i pobiberi. Po želji, pastrmku možete premazati sveže isceđenim sokom od limuna i maslinovim uljem (može i suncokretovim) sa obe strane. Riba treba tako da odstoji makar pola sata. Ako imate strpljenja, možete sačekati i sat vremena. Nakon toga možete ispeći ribu na roštilju.

Treća varijanta je da pastrmku ispečete u rerni. Kada posolite i dodate biber, ribu prekrijte kriškama limuna i iseckanom mirođijom (ili peršunom po želji.

Pastrmka na roštilju

Prelijte maslinovim uljem i ispecite. Nije vam potrebno više od 30 - 40 minuta da spremite ribu na ovaj način. Riba će biti još mekša ako je pre pečenja stavite u posoljenu kipuću vodu oko 4 minuta.

Druga varijanta za spremanje u rerni je da stavite pastrmku sa kriškama limuna, a pritom da dodate i beli luk i listiće paradajza. Preko isecite kolutiće luka.

Sipajte malo vode i ulja i pecite u zagrejanoj rerni (200-220 stepeni) oko 30-40 minuta. Pastrmka se može peći i sa malo belog vina. Može se peći u foliji, kesi za pečenje ili u tepsiji.

Začini koji se slažu uz pastrmku, osim navedenih, su selen i estragon. Praktične domaćice koriste misk začina za ribu.

Kada servirate pastrmku, obavezno je garnirajte sa četvrtinama limuna. Kao garnir se može koristiti dinstano povrće ili krompir pire.

Predlažemo vam još nekoliko odličnih recepata za pastrmku.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji