Gajenje batat krompira

Gajenje batat krompira

Slatki krompir, batata, znatno je korisniji i više dijetetski od občnog krompira. Za pojedine ljude je on delikates, a za druge deo svakodnevne ishrane.

Ova vrsta krompira dolazi iz Centralne Amerike. Postepeno postaje sve popularnija, budući da su je španski trgovački brodovi rasprostranili na Filipine i Severnu Ameriku, a Portugalci su je rasprostranili do Indije, Južne Azije i afričkih zemalja.

Danas je najveći proizvođač batata Kina, a odmah zatim su i Indonezija, Vijetnam, Japan, Indija, itd. Ova vrsta krompira je nešto veća od običnog, a ima i izduženi oblik sa oštrim krajevima. Sama kora batata može biti različitih boja - bela, žuta, narandžasta i crvena, a unutrašnji deo može biti beo, narandžast ili žut. Kako i sam koren, tako i listovi ovog krompira se mogu jesti.

Na našim prostorima se ovaj krompir takođe gaji. Može se jesti pečen ili kuvan. Koristi se i za konzerviranje, dobijanje skroba, pirea, kao i brašna.

Za gajenje ovog krompira se biraju ravne površine ili blago okrenute jugu, kao i mesta sa glineno-peskovitim zemljištem. Priprema zemljišta za sejanje krompira počinje jesenjim oranjem. Krompir se gaji pomoću prethodno odgajenim rasadom krtola. Rasađivanje treba da počne najmanje nekoliko sedmica pre samog sađenja.

Gajenje batat krompira

Za sađenje 10 ari zemlje je potrebno 30 kg krtola. Sade se u plastenicima, koji su prethodno zatopljeni i sade se tako da ne dolaze u kontakt jedne sa drugima. U početku je potrebno da temperatura bude 30 stepeni, a zatim da se smanjuje do 21-24 stepena. Kada se krompir posadi, ubrzo se i poliva. Pre nego što se poseje, potrebno je da se 5-10 minuta uklone paraziti.

Ovaj krompir se na otvorenom sadi sredinom maja. Rastojanje, koje je potrebno da bude među rasadima, zavisi od sorte i plodnosti zemljišta. Obično se sadi na rastojanju od 75-100 cm između redova i 30-45 cm u redovima, po jedna biljka u gnezdu. Kada se posade, rasadi se polivaju. Ova vrsta krompira nakon sađenja iziskuje stalno obrađivanje zemljišta i umereno polovanje.

Takođe, treba da se stalno uklanja korov i da se ponovo zaliva. Krompir se vadi kada u potpunosti sazri. To možete videti prema površini proreza - kod zrelog povrća on se brzo suši, dok kod nezrelih on ostaje vlažan.

On se vadi rukama ili plugom, a poželjno je da se to vrši veoma pažljivo. Soritra se još u bašti. Od 10 ari se može dobiti od 3 do 5 tona krompira.

Ova vrsta krompira se treba čuvati na suvom mestu sa dosta strujanja vazduha, gde se može održavati ista temperatura. Batat ne voli niske temperature i visoku vlažnost vazduha.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji