Kako da se izborimo sa prašinom u kući

Kako da se izborimo sa prašinom u kući

Kako bi se izborili sa prašinom kod kuće, potrebno je da pratite određena prosta pravila. Eto koja su to i kako da ih se pridržavate na najbolji način.

Prvo ide pod, koji se svakodnevno treba čistiti. Najbolje je da nema suvišnih stvari na podu, jer to otežava čišćenje i čini ga dosadnim.

Pre nego što poređate cipele, obavezno ih očistite. One donose dosta prašine i razne otpatke u vašu kuću. Obuću možete čuvati u posebnom ormaru u kutiji ili u posebnim kesama, koje su namenjene za to. Tako ćete ograničiti količine prašine u ormaru za obuću.

Garderoba je, takođe, izvor prašine. Zato je poželjno da garderobu koju ne nosite često da je odlažete u vreće za odeću, a to važi i za one koje nisu za trenutnu sezonu.

Dno garderobera treba, takođe, da bude čisto. Nemojte stavljati razne stvari, kako biste mogli da ga lako i brzo očistite. U garderoberu se skuplja dosta prašine od odeće, kao i dosta vlakana.

Drugi važan element jeste promena posteljine. Tu se najviše skupljaju ljuspe kože, prašina i vlakna. Poželjno je da svakog dana istresete čaršave i prekrivače. Posvetite posebnu pažnju ćebadi i jastucima, jer oni imaju najviše prašine. Poželjno je da menjate posteljinu svake nedelje. Kada menjate čaršave, nemojte ih tresti nad krevetom, već to uradite preko prozora. Zatim ih stavite u mašinu za veš. Tako ćete uticati na količine prašine, koje će se skupiti u vašem krevetu.

Kako da se izborimo sa prašinom u kući

Kada brišete prašinu, uvek koristite vlažnu krpu. Suva krpa samo ranosi prašinu, ne upija ništa i vraća prašinu gde je i bila. Dodatno, vi ćete progutati deo prašine, dok brišete suvom krpom. Koristite preparate koji su nežni prema vašoj koži i ne štete vašem zdravlju.

Kauči na kojima sedite obično imaju jastuke, na kojima sedite, kao i one manje dekorativne jastuke. Obe vrste jastuka zadržavaju prašinu od vaše odeće. Takođe, sa različitih materijala se diže prašina kada sedate na njih. Zato redovno tresite jastuke, a jednom mesečno ih perite. Najlakše i najudobnije je ako jastuci imaju jastučice koje se skidaju i mogu da se stave u mašinu za pranje.

Tepisi i staze su još jedno mesto gde se skuplja prljavština, prašina i razne druge materije. Da redovno tresete tepihe i da ih perete je dosadno, ali veoma važno. To je važno za vaše zdravlje, a i za zdravlje vaše dece.

Svakodnevno usisavanje, posebno kada ima male dece, obavezno je. To će vas zašititi od razvoja raznih alergija.

Kada usisavate, uvek otvarajte prozore, jer tokom usisavanja se diže dosta prašine. Savremeni usisivači sa vodenim rezervoarom ograničavaju prašinu u vazduhu, ali je ipak poželjno da prostorija ne bude sa zatvorenim prozorima, dok vi čistite. Osim velike četke na usisivaču, poželjno je da koristite i manje nastavke, koji olakšavaju dostup do uglova i teško dostupnih mesta. Tako ćete sprečiti mogućnost da prašina ostaje u vašoj kući.

Kako da se izborimo sa prašinom u kući

Ćebad, jastuke i zavese perite na 60 stepeni, da biste ubili i grinje. To važi i za plišane igračke.

Kada brišete prašinu, uvek počinjite od najviših površina, a završite sa najnižim.

Prašinu brišite kada završite sa usisavanjem, jer u suprotnom će svuda ostati prašina.

Ako živite u prometnoj ulici, sigurno ćete imati duplo prašine u kući. To zahteva i češće čišćenje kuće.

Ako održavate vlažnost vazduha u kući, imaćete manje prašine.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Povezani recepti