Šta spremiti na brzinu a da bude i jeftino

1 od 11 Fotografije
Spanać sa pirinčem i jajima

Da li vam se često dešava da vam se neka prijateljica žali kako nema vremena ili sredstava da malo promeni jelovnik kod kuće, a da to ujedno bude i ukusno, kao i, nikako manje bitno, da bude korisno. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da izađete na kraj sa ovim problemom.

1. Koristite sezonsko voće i povrće

Salate treba da budu obavezan deo svakog glavnog obroka. Ponekada se cene salata mogu učiniti veoma visokim. To je verovatno pokazatelj da određeno voće/povrće nije karakteristično za određenu sezonu ili je njegovo poreklo egzotično. Probajte da se držite voća i povrća koje je odgajano na našim prostorima. Svako godišnje doba ima svoje voće i povrće, gde jedino tokom zime možete imati poteškoće da pronađete sveže, ali zato možete sve to obezbediti tokom jeseni i imati zalihe tokom zime.

Osim za salate, povrće poput krompira, tikvica, paprika, paradajza, patlidžana i šargarepa se može koristiti za pripremu glavnih jela - a mogu biti prženi, pečeni, kuvani, na pari, grilovani, itd. Brzo se spremaju i uvek vas mogu spasiti kda ste kod kuće svi gladni, a vi nemate ništa spremljeno.

2. Nabavite jaja

Jela sa jajima su veoma ukusna, jeftina i brzo se spremaju, tako da je potrebno da obezbedite dovoljne količine za kritične situacije. Možete ih kombinovati sa povrćem, sosovima i začinima po želji i za samo 5-10 minuta ćete imati koristan protein na stolu.

3. Pileće meso

Pileće meso je relativno zdravo i jeftinije od drugih vrsta mesa. Često se u velikim prodavnicama ono može naći po jeftinijoj ceni, pa je dobro da iskoristite priliku i napunite zamrzivač. Na roštilju, na gril tiganju, u voku sa povrćem ili u rerni - ovo meso se sprema brzo i lako, jer mu ne treba mnogo vremena za termičku obradu.

Nemojte kupovati odmah polugotove namirnice sa izgovorom da kod kuće nema ništa spremljeno. Budite kreativni - kombinujte i spremajte jela od navedenih namirnica na različite načine i dobićete laka i jeftina predjela, a tako i ukusna glavna jela.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji