Mleveno meso - bugarska kajma

Mleveno meso

Mleveno meso je namirnica koja se dobije mlevenjem bilo koje vrste mesa - svinjskog, telećeg, pilećeg, različitih vrsta divljači, ribe itd. Tajna zaista ukusnog mlevenog mesa je u pravilnim proporcijama između količine mlevenog mesa i kombinacije različitih začina. Začini zavise od vrste jela koju želite da napravite s mlevenim mesom.

Sa mlevenim mesom se bugari spremaju tradicionalne recepte, koji su karakteristični za kulturu te zemlje i s kojom su popularni u svetu - punjene paprike sa mlevenim mesom i pirinčem, ćuftice, ćevapčići, sarmice od zelja, musaka i dr.

Ukusno mleveno meso ne treba da bude ni mnogo masno, ni mnogo suvo, ono treba da je sočno. Zbog toga za mleveno meso nije pogodno za svinjsko meso bez masnoće, već masnije, koje čak može da ima i poneku žilu. U smesi svinskog i telećeg mesa, količina telećeg je uvek manja.

Mleveno meso je osnovni sastojak za niz naših omiljenih jela. U domaćoj kuhinji jela s mlevenim mesom imaju tradiciju pripremanja. Ne samo kod nas, već i u celom svetu s mlevenim mesom se spremaju ukusne ćuftice, rolat Stefani, sos Bolonjeze, a tradicionalna bugarska musaka bi bila nezamisliva bez mlevenog mesa.

Sendvič sa mlevenim mesom

Ako nismo prethodno dobro odabrali meso s kojim ćemo da ga pravimo, ne postoji način da imamo sjajan ukus mlevenog mesa čak i sa mnogo začina. Mleveno meso može da se napravi od svake vrste mesa - od divljači pa do živine. Veoma su važne kombinacije mesa i proporcije u kojima se mešaju.

Sastav mlevenog mesa

Hemijski sastav mlevenog mesa zavisi od čega je sastavljena vrsta mesa koja se melje - svinjsko, teleće, goveđe itd. Dodatci kao što su jaja, kačkavalj, suvi hleb, začini itd. menjaju sastav mlevenom mesu. Mleveno meso je "holesterolska hrana" ali je bogata belančevinama i manje mastima, a ima skoro nula sadržaja ugljenih hidrata. Ono je dobra hrana za ljude koji se aktivno bave sportom i za ljude koji rade teške fizičke poslove.

Izbor i čuvanje mlevenog mesa

Kada birate gotovo mleveno meso u pakovanju, obavezno čitajte sadržaj i ako je količina masnoće velika il ima pojačivače i konzervanse ne kupujte taj proizvod. Mleveno meso od različitih vrsta mesa ima razlčitu boju, kao najkrvavije crveno teleće mleveno meso. Ako kupujete svinjsko sa zasićeno crvenom bojom to najverovatnije znači da su unutra dodate boje.

Popularna kombinacija je mešavina svinjskog i telećeg mesa. Ako je svinjsko meso masnije, pomešajte ga u odnosu 60 prema 40 sa telećim, ako nije, onda u odnosu 70 prema 30. Ako niste sigurni i kvalitet gotovog proizvoda koji hoćete da kupite, uvek možete da izaberete meso koje će da vam samelju na licu mesta u prodavnici. To bi garantovalo da ćete dati pare za zaista kvalitetnu namirnicu.

U prodavnicama se nudi paleta različitih vrsta mlevenog mesa prema oznaci - mleveno meso za roštilj, mleveno meso za zdrav roštilj, za balkanski roštilj, za prženje, za sendviče, za kuvanje i dr. To je više u komercijalne svrhe jer odlično može da se pripreme i ćuftice s mlevenim mesom za princeze. Razlikuju se u količini i vrsti dodatih začina.

Jelo sa mlevenim mesom

U rashladnim vitrinama možemo da nađemo i zamrznuto mleveno meso koje odmah nakon odmrzavanja treba da spremimo i da ne zamrzavamo ponovo. Mleveno meso je namirnica koju je bolje ne zamrzavati jer to mu menja ukus i sadržaj vode. Iz tog razloga u gotovom mlevenom mesu često ima soli, jer so ima dejstvo konzervansa.

Mnogo marketinških trikova povezano je s prodajom mlevenog mesa, koji u većini slučajeva maskiraju nekvalitetno i polu propalo meso. Gotovo mleveno meso često je pomešano sa solju koja deluje kao konzervans. To je najbolje, ali u većinu mlevenog mesa se dodaju konzervansi. Tato uvek meljite mleveno meso sami kod kuće ili u prodavnici.

Gotovo mleveno meso od divljači ili živine, retko može da se nađe i skoro da nije dostupno. Zato je neophodno da ga napravimo sami kod kuće. Kupljeno mleveno meso čuvajtee do nekoliko dana u frižideru. Po želji možete da ga zamrznete. Ako zadržite mleveno meso dugo ono može i da se pokvari.

Kuvanje s mlevenim mesom

Od mlevenog mesa- kajme se prave bugarska jela, sa kojim je njihova kuhinja popularna u celom svetu - tradicionalne musaka, sarma od kupusa, punjene paprike s mlevenim mesom i pirinčem, ćuftice i kebapčići. Jedinstveno ukusna je i gibanica napravljena s mlevenim mesom. Kako se pravi Srpska pljeskavica, ako ne s mlevenim mesom.

Po pravilu u mleveno meso mogu da se dodaju povrće, začini, jaja, hleb, prezle i drugi sastojci dok se ne dobije smesa od koje se oblikuju jela različita po vrsti i obliku. Može dase koristi kako za spremanje supa i čorbi, tako i za osnovna jela, jela na roštilju, izradu sirovo-dimljenih, kuvanih i sušenih kobasica. Za ukusan sudžuk mnogo je dobra kombinacija konjskog, svinjskog i telećeg mesa.

Kad pravite kobasicu dobro je da znate da procenat suvog mesa treba da je najveći. Možete da probate da pomešate 60 procenata konskog, 20 procenata masnijeg svinjskog i 20 procenata telećeg. Konjsko meso je očišćeno od masnoća i sadrži najčistiji protein.

Od velikog značaja je i izbor odgovarajućih začina, ali je to često pitanje individualnog ukusa. U principu začini za mleveno meso se preklapaju u velikoj meri s onima za meso - kumin, piment, so, biber, ponekad aleva paprika, čili, sušeni beli luk i dr. Oni daju finiš svakom jelu i mogu da budu poslenja "magija" za vaše ukusno mleveno meso.

Ćevapi

Recept za kabapčiće na roštilju

Neophodni sastojci: mleveno meso - 500 g, kumin - 1 kašičica, beli luk - 3-4 čena, so - po ukusu, biber - po ukusu

Način pripreme: Umesite dobro mleveno meso sa začinima i gnječenim belim lukom. Ostavite ga da odstoji oko 30 minuta u frižideu. U posudici pomešajte sirće sa vodom. Potapajte ruke i formirajte izdužene i glatke kebapčiće. Ispecite ih na roštilju dok ne budu gotovi. Od ovih sastojaka se dobija oko 15 kebapčića.

Ako ste ipak vegetarijanac ili jednostavno izbegavate da često jedete meso i trudite se da se dijetalno hranite predlažemo vam jedan recept iz vegetarijanske kuhinje:

Recept za ćuftice od soje

Ćevapčići

Neophodni sastojci: soja - 1 i po šolja, hleb - 3 tanke kriške, beli, sveže mleko - 1 šolja. luk - 1 glavica, peršun - pola vezice, biber, aleva paprika, so, prezle, ulje.

Način pirpreme: Natopite soju tokom jedne noći u hladnoj vodi. Ujutru je operite i skuvajte sat i po na tihoj vatri. Nakon toga je posolite, ohladite i izgnječite dok ne zaliči na mleveno meso. Promešajte je sa sitno iseckanim prethodno proprženim lukom, natopljenim u sojinom mleku i oceđenim kriškama hleba bez kore,

Promešajte i sa peršunom iseckanim na sitno, soli, biberom i alevom paprikom i drugim začinima po ukusu. Od ove smese formirajte ovalne ćuftice i uvaljajte ih u prezle. Ispržite dok ne dobiju zlatastu boju, u vreloj masnoći ili ispecite sojine ćuftice u rerni, polivajući ih kapima ulja. Pecite 40 minuta na 200 stepeni, dok se okreću sa obe strane.

Štetnost mlevenog mesa

Sadržaj mlevenog mesa je relativno bogat neesencijalnim masnoćama, a svinjsko ima visok nivo holesterola. Termička obrada, povezana s prženjem na visokoj temperaturi i roštilju, može da stvori transmasnoće u vašoj hrani. U poslednje vreme naučnici alarmiraju sve nametljivije o nepovratnim promenama koje nastaju gorenjem životinjskih masnoća na previsokim temperaturama, gde se kao rezultat stvaraju toksične i kancerogene materije.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji