Čips

Čips

Čips - omiljeno meze za pivo ili jednostavno dobro društvo dok gledamo film. Poslednje što može da se tvrdi je da je čips korisna hrana, ali iako ne nosi koristi za naše telo, u izvesnoj meri je uživanje za naša čula.

Ima različitih vrsta čipsa - od krompira, kukuruzni, pčenični kao i mnogo ekstravagantnih vrsta, kao što je na primer hrastov, a u praksi čips može da se napravi od većine povrća, čak i voća (banana čips). Kad govorimo o čipsu inače, u većini slučajeva imamo u vidu proizvod koji se dobija reženjem tankih kriški krompira.

Čips od krompira ili jednostavno čips, po definiciji je hranljiv proizvod od tanko isečenih ispečenih ili isprženih krompira, koji su posoljeni i začinjeni različitim začinima i ukusuma. Najpopularniji ukusi čipsa su: klasičan čips sa solju, sa ukusom piletine, paprike, ljute paprike, piva, pavlake, morske soli, luka, belog luka, biljaka i dr. Ako se čips ne napravi sa ukusima, čak i bez soli, neće biti toliko ukusan kao što smo navikli da bude.

Istorija čipsa

Veliki naučnik Krispo Kristal Majnt se smatra za tvorca čipsa. Tokom 1879. godine on je rešio da šokira svet svojim kulinarskim izumom, s kojim će biti poznat dve godine kasnije. Tako je Majnt stvorio hranljivi proizvod nazvan njegovim imenom - Krispo. Tokom 1902. godine ime Krispo je zamenjeno sa Krisp, a tokom 1944. godine - Čips. Od 1934. godine do danas ova namirnica stiče popularnost i razvija se.

Od 1922. godine se smatra da nije namirnica već jednostavno "Čips". Krompirski genije Krispo je rođen 1856. godine i umro je 1934. godine. On je preminuo godinu dna pre nego što se ime proizvoda promenilo u Čips. Od vremena kad je izmišljen čips - 1881. godina do danas ima konstantnu naklonost potrošača.

Čips sa sosom

Sastav čipsa

kalorijski sastav čipsa može da varira u zavisnosti od načina pripreme, osobine sirovine i marke. Obično ima malo iznad 500 kalorija u 100 g.

Hranljivi sastav za 100 g čipsa:

Kalorije 525; kalorije od masti 297; ukupno masti 33 g; ukupno ugljenih hidrata 50 g; belančevine 6, 5 g; voda 10 ml.

Izbor i čuvanje čipsa

Birajte čips u dobro zatvorenim pakovanjima, na kojima je jasno naznačen proizvođač i rok trajanja. Čuvajte čips u suvim i hladnim prostorijama. Preporučuje se da se čips čuva dobro zatvoren u pakovanju, da ne izgubi svoj ukus.

Kulinarska upotreba čipsa

Čips se koristi kao brza užina između obroka, ali najviše se konzumira sa pivom ili drugim gaziranim napitkom. Hrskavi čips je svakodnevno iskušenje milionima ljudi širom sveta.

Način pripreme čipsa

Fabrički čips koji se proizvodi u bezbroj fabrika širom sveta nije uvek kvalitetan proizvod koji mislimo da kupujemo, neretko po solidnoj ceni. Po pravilu čips treba da se pravi od svežeg krompira, koji nije odstajao duže od 24 sata. Princip pokretnih traka stavlja krompire u kanal gde se čiste od prljavštine, nakon čega idu u ljuštilicu, koja ih vrti dok se sasvim ne očiste od kore.

Sledeća etapa je mašina koja krompire deli po veličini na velike i male. Obično samo veliki ostaju da se seku. Same mašine za sečenje određuju različite oblike u kojima mogu da se naprave zalogaji čipsa. Obično od jednog krompira se dobije 36 tankih kriški čipsa. Isečen krompir ide ka gigantskom vodenom kontejneru sa hladnom vodom koja ih pere.

Domaći ćips

Logično nakon toga pokretna traka ih odvodi ka sušilicama koje isparavaju višak tečnosti. Nakon toga sledi prženje koje traje oko 3 minuta. Isprženi hrskavi krompiri idu kroz još jednu rešetkastu traku koja cedi suvišnu količinu masnoće. Sledi tuš soli i različiti začinski dodaci i nakon mehanizovane kontrole loših parčića čipsa proizvod ide na pakovanje.

Razume se, postoje id rugi načini proizvodnje čipsa. On s često sprema i od dehidriranog krompirovog skroba koji se meša sa vodom i ide na završetak proizvodnog ciklusa.

Da napravimo domaći čips

Ako ste fan čipsa i često kupujete različite kesice, ovo će vam biti korisno. Manje zlo je da probate da ga napravite u domaćim uslovima. Recept je elementaran i s njim svako može da se snađe.

Recept za domaći čips

krompir - 800 g; maslinovo ulje - 3 kašike; aleva paprika - 2 prstohvata, ljuta; aleva paprika - četvrtina kašičice, slatka; biber - sveže mleven, po ukusu, so - po ukusu.

Način pripreme: Oljuštite krompir, isecite ga na tanke krugove, oko 2-3 mm, najlakše je da koristite rende. operite ih i ostavite da se dobro osuše. Sipajte ih u posudu i dodajte 1 kašiku maslinovog ulja, alevu papriku, ljutu alevu papriku, biber i so po ukusu. Promešajte dobro. Postavite pravougaonu posudu za pečenje aluminijumskom folijom i namažite.

Poređajte krugove krompira jedan do drugog, ali ne i jedan na drugi. Stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta, nakon čega okrente čips, smanjite rernu na 180 stepeni i dopečete još oko 15 minuta ili dok vam se čips ne učini da je gotov. Možete da napravite domaći čips sa začinima po vašoj želji.

Štetnost čipsa

Nažalost, hrskavo iskušenje je veoma ukusno, ali istovremeno krije bezbroj rizika za zdravstveno stanje čoveka. Čips je čak klasifikovan u top 10 najštetnijih namirnica. Konzumacija čipsa u ranom detinjstvu je razlog za gojaznost i niz problema u kasnijem uzrastu.

Tehnologija proizvodnje čipsa vodi do formiranja sintetičkih kancerogenih materija koje mogu da izazovu pojavu raka. Sam po sebi čips je mešavina masnoća i ugljenih hidrata, pažljivo umotanih u veštačke pojačivače ukusa i značajne količine soli. Velike količine čipsa vode do zapušenja krvnih sudova i naknadnih komplikacija.

Kako je dobro poznato, čips i gojaznost idu ruku pod ruku. Poslednja istraživanja pokazuju da je konzumacija čipsa za vreme trudnoće jednaka pušenju.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji