bonapeti.rs»Članci»Voće»Snežna Lopta

Snežna Lopta

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k21k
Snežna lopta

Snežna lopta /Viburnum opulus L./ predstavlja nisko drvo ili široko razgranat žbun iz porodice zova. Ima nazive kao što su Snežna grudva, Udika, Kalina. Drvo može dostići visinu od 1.5 do 4 metra. Grančice ove biljke mogu biti dva tipa - vegetativne i cvetonosne grančice, koje imaju crveno - braon pupoljke.

Kora starih stabiljki i grančica je ispucala, a mlade grančice imaju sivo - braon boju, glatke su i imaju crvenkast odsjaj. Listovi ove biljke imaju gole drške. Oni su krupni, naspramni, gornji deo im je zelen i gladak, a donji je sivkasto - zelen, prekriven dlačicama. Listovi snežne lopte mog dostići dužinu do 10 cm.

Cvetovi snežne lopte su skupljeni u cvasti, i u jednoj cvasti ih ima mnogo. Spoljašnji cvetovi su veći i steriln, dok su srednji u obliku korneta i dvopolni. Čašica je petodelna, sa pet latica i velikim brojem prašnika.

Plodovi snežne lopte su ovalni i sadrže koštice, sjajni su, svetlocrvene boje, sočni i imaju izražen gorak ukus. Njihova veličina je koliko i zrno graška. Obično sadrže po tri semena. Sazrevaju u septembru - oktobru i zadržavaju se dugo nakon što lišće ove biljke opadne.Snežna lopta cveta tokom maja - juna.

Snežna lopta se može sresti po stenovitim mestima, pokraj vlažnih listopadnih šuma, u kojima preovladava hladovina i u žbunovima u umerenom pojasu severne polulopte, Južnoj Americi, Jugoistočnoj Aziji. Raste do 2400 m nadmorske visine.

Drvo snežne lopte

Gajenje Snežne lopte

Lepota snežne lopte je prisutna tokom svih godišnjih doba. U proleće ovaj žbun ima tanke, uske i svetlozelene listove. Leti je prekriven belim cvetovima, a u jesen mu listovi dobijaju jarku braon i jarku crvenu boju, a plodovi - koralnu crvenu boju.

Snežna lopta nije zahtevna biljka. Uspeva na svakoj vrsti tla, čak i kada je ono glineno ili peskovito. Može idzržati i u prevelikoj hladovini, a takođe i lako podnosi vlagu i sušu. Snežnoj grudvi nije potrebna nikakva posebna briga, kako bi normalno rasla.

Sastav Snežne lopte

Kora Snežne lopte sadrži glikozid viburin, fitosterine, organske kiseline, eterično ulje u tragovima, vitamin K i vitamin E. Plodovi sadrže invertni šećer, vitamine C i PP, tanine, pektin, smolu, valerijansku kiselinu, voćne kiseline, itd.

Branje i čuvanje Snežne lopte

Čaj od snežne lopte

Deo biljke koji se koristi jeste njena kora. Kore se gule u proleće, kada počinju da daju sokove /u martu/ ili u jesen, nakon sazrevanja plodova /oktobar - novembar/. Suše se u hladu, tako da dozvoljena vlažnost suvih kora bude oko 14%.

Suve kore imaju braon-sivu ili zeleno-sivu boju i prošarane su malim crvenkastim tačkicama. Imaju slab miris i gorak ukus. Rok trajanja celih kora jeste 3 godine, a iseckanih - 2 godine.

Plodovi Snežne grudve se beru kada su u potpunosti zreli. Prezreli plodovi su slađi, a i osećaj gorčine se kod njih smanjuje. Ubrani plodovi se suše na mestu gde ima dosta hladovine i gde je zastupljeno strujanje vazduha, a grančice ove biljke se vezuju u snopove.

Koristi od Snežne lopte

Kora snežne lopte utiče na zaustavljanje krvi i skupljanje kapilara, a takođe snižava i krvni pritisak. Plod Snežne lopte podstiče izlučivanje tečnosti i jača srčanu aktivnost. Kore biljke se koriste kod bolnih menstruacija, avitaminoze i krvarenja materice. Kombinacija kora Snežne lopte, listova nane i biljke Ruse se preporučuje kod upale žuči i njenih kanala.

Keksići sa snežnom loptom

U narodnoj medicini se kore koriste kao dobro antireumatsko sredstvo, takođe se koriste i kod hemoroida, dijareje, krvarenja iz nosa, želudačno-crevnih upala, oboljenja jetre i žuči, različitih vrsta prehlada.

Plodovi se koriste kao diuretik i sredstvo za povećanje znojenja, kao i kod čira na želucu. Plodovi kada se skuvaju sa medom se koriste kod astme, kašlja i prehlade. Cvetovi Kaline olakšavaju varenje. Listovi se koriste kod virusnih oboljenja i krvarenja materice.

1 kašika kore snežne lopte se stavlja u 500 ml vode. Ključa 10 minuta, a zatim se pije po 100 ml, 4 puta dnevno pre obroka.

Kora se koristi i za spoljašnju upotrebu i naječešće za ispiranje rana, za ispiranje usne duplje kod grlobolje, kao i za lečenje izgorelih mesta.

Štetnost Snežne lopte

Plodovi snežne lopte ne bi trebalo da se konzumiraju ako su prisutna oboljenja bubrega i giht. Takođe, ne bi trebalo da ovu biljku koriste osobe koje su alergične na aspirin. Snežnu loptu konzumirajte samo po prepisu lekara i pod lekarskim nadzorom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas