Fenilalanin

Fenilalanin

Fenilalanin je esencijalna /nezamenljiva/ aminokiselina. Ovu aminokiselinutelo koristi za izgradnju proteina.

Fenilalanin je jedan od glavnih neurotransmitera - materije, koje prenose signale između nervnih ćelija mozga. Kada dospe u organizam, on se pretvara u norepinefrin i dopamin.

Fenilalanin postoji u L, D i DL - forbi. L - forma je najčešće korišćen oblik, pomoću kojeg se ova aminokiselina povezuje sa proteinima u organizmu.

D - oblik ublažava bolove. Trei oblik je kombinacija prva dva. DL - forma je efikasna za kontrolisanje bolova posebno bolova prouzrokovanih artritisom/.

Izvori fenilalanina

Najbolji pirodni izvori fenilalanina su sve namirnice koje su bogate proteinima - sveže mleko, kikiriki, pasulj, bademi, susam, tikva, proizvodi od soje.

Koristi od fenilalanina

Alkoholizam

Fenilalanin dospeva u telo putem krvi do mozga, pa zato on može uticati i na hemijske procese u mozgu.

Jednom kada dopse u telo, on se pretvara u drugu aminokiselinu /tirozin/, koja se koristi za sintetisanje neurotransmitera koje smo već pomenuli - domapin i norepinefrin.

Zbog povezanosti sa centralnim nervnim sistemom, fenilalanin može poboljšati raspoloženje, da ublaži bolove, da poboljša pamćenje i usvajanje novih informacija, a u isto vreme i da suzbije apetit.

Fenilalanin se koristi za lečenje depresije, grčeva u mišićima, visokog krvnog pritiska, gojaznosti, migrene, šizofrenije, Parkinsonove bolesti.

Ova aminokiselina učestvuje u izgradnji DNK molekula, proteina u ljudskom organizmu, kao i u izgradnji hormona, koji su važni za funkcionisanje centralnog nervnog sistema, kao što je dopamin. Dopamin je jedan od glavnim neuromedijatora u mozgu, koji učestvuje u regulaciji kretanja i raspoloženja.

Fenilalanin se koristi za rehabilitaciju i profilaktiku narkomanije, jer smanjuje sklonost ka opijatima i alkoholu.

Time možemo uopštiti dejstvo fenilalanina na stimulativno i antidepresivno. U kombinaciji sa vitaminom B6 i vitaminom C, fenilalanin poboljšava moždane funkcije i pamćenje, a u isto vreme smanjuje apetit i potrebu za snom.

Može se reći da je fenilalanin u tom smislu omiljeni neurostimulant osobama koje su izložene velikim fizičkim preopterećenjima i stalnim stresnim situacijama.

Lepota

Unos fenilalanina

Dodaci ishrani sa fenilalaninom se mogu naći u vidu tableta od 250 - 500 mg. Sa ciljem da se smanji apetit, one bi trebalo da se uzimaju sat vremena pre obroka, sa sokom ili vodom /bez prisustva proteina/. Za celokupnu energiju i raspoloženje bi dodaci trebalo da se konzumiraju između obroka, takođe samo sa vodom ili sokom.

Nedostatak fenilalanina

Nedostatak aminokiseline fenilalanin se može pojaviti kod poremećenog rada hormona, kao i kod unosa sintetičkih antidepresiva. Deficit se manifestuje u vidu umora, depresije, potištenosti, sanjivosti, smanjene produktivnosti.

Štetnost fenilalanina

Fenilalanin u obilku dodataka ishrani ne bi trebalo da unose trudnice, kao ni osobe koje imaju dijabetes, napade panike, fenilekonturiju, visok krvni pritisak ili ranu fazu raka kože. Fenilalanin može biti opasan i za osobe koje imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom.

Zbog mogućih negativnih posledica, pre nego što počnete sa unosom fenilalanina, prethodno se konsultujte sa lekarom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas