Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kada treba da se preseče kiseli kupus?To treba učiniti kada je kupus stekao baš onaj ukus koji vam se najviše sviđa i koji volite.
"Presecanje" kupusa se vrši pomoću korena rena i/ili natrijum benzoata i u oba slučaja treba biti oprezan....
04. nov.
Kada kakvu supu ili čorbu treba da pripremimo?Supe i čorbe delimo na one od povrća, mesa i ribe. U većini slučajeva pripremamo vrstu supe prema sezoni.
Najpopularnije vrste supa i čorba su supe i čorbe sa ćufticama, pileća supa, čorba od pasulja, čorba od sočiva...
11. feb.
Ukusna turšija u buretuPretače se 2-3 puta, nakon čega se čuva na suvom i hladnom mestu.
Pogledajte i zašto turšija pobeli, kada se zaustavlja kiseljenje turšije i koliko soli se stavlja u turšiju....
23. sep.
Parena turšija u teglamaPrelijte poređanu turšiju ohlađenom salamurom, zatvorite i sterilišite tegle 15 minuta nakon što voda proključa.
Probajte i ovu parenu turšiju od crvene paprike i saznajte kako da napravite salamuru za turšiju....
18. sep.
Slana turšija u buretuOčistite povrće i po želji da nasecite na krupne komade. Poređajte povrće u bure i dodajte 30-40 g soli na 1 kg povrća.
Dolijte vodu do vrha bureta i zatvorite ga. Nakon 3-4 dana, turšiju treba pretakati crevom....
11. avgust
Seoska turšija u buretuNa dno bureta se sipa so i lepo se pokvasi sirćetom. Prvo se stavlja šargarepa, ako je sitna ne seče se, a ako je krupnija seče se na dva dela. Karfiol se deli na velike ružice i dodaje u šargarepu u buretu....
16. avgust
1
Brza turšija u buretuPovrće se sipa. Nemojte ga kuvati ili sterilisati.
Brza turšija u buretu može se konzumirati već sledećeg dana.
Na hladnom mestu traje više od mesec dana....
04. sep.
Mešana Turšija u TeglamaPovrće dobro operemo i šargarepu isečemo na kolutove, a sve ostalo na sitno.
Mešamo ih u velikom kontejneru, promešamo i punimo u tegle.
Stavljamo sve začine u teglu, prelijemo ključalom vodom, zatvorimo i okrećemo...
26. dec.
Jesenja turšija u šerpiOstavljamo da se ohladi.
Čuvamo na prohladnom mestu, ne u frižideru.
Konzumiramo jesenju turšiju nakon 2 dana, ako se ovako čuva može stajati oko 10-12 dana.
Svakog dana turšija je sve ukusnija....
30. okt.
Šarena turšija u teglamaZalivaju se hladnom vodom koja treba da pokriva 2 - 3 prsta iznad poklopčića.
Nakon što voda provri "ispod ključa", računaju se 2 minute i tegle se vade sa prstohvatom ključale vode....
23. jul
Turšija u plastičnim bocamaDa bi nam bilo lakše prilikom vađenja gotove turšije, gornji deo boce isečemo, da se dobije širi otvor. Poklapamo bocu odsečenim parčetom....
25. nov.
Konzervans za turšiju - kada i koliko?Vreme kada treba da se izvrši sam proces prekidanja fermentacije je to kada je turšija dobila ukus koji nam se dopada....
09. feb.
Turšija od rujnicaSledećeg dana se sve ponovo vadi, promeša se i vraća u posudu – radi se svojevrsno pretakanje. Od tada ne diramo turšiju 20 dana da se ukiseli....
02. nov.
Turšija od bamijeSalamuru zagrejte da proključa i vruću je sipajte u tegle. Zatvorite tegle, okrenite ih poklopcima na dole i ostavite.
Po želji, možete da tegle prokuvate oko 5 minuta, ali će tada bamija omekšati....
26. sep.
Turšija za šijuDobro se promeša sve.
Ovako povrće treba da stoji 24 sata uz povremeno mešanje.
Gotova turšija se sipa u oprane i osušene tegle i preostala marinada se sipa u tegle podjednako....
12. nov.
Turšija od dženarikaTeglu zatvaramo poklopcima i okrećemo da se zapečati.
Dobija se ukupno 5 tegli turšije od dženarika....
02. jul
Turšija od karfiolaTuršija se zatvara poklopcima. Prvih 7 dana tegle se okreću svaki dan, a posle deset dana potpuno je spremna za konzumaciju....
18. nov.
Obična mešana turšija u buretuPripremite salamuru, ona je najvažniji detalj u pripremanju turšije.
Izmerite 10 l vode u posudu, izmerite 400 g soli, dodajte je u vodu i mešajte da se potpuno rastvori....
13. avgust
Turšija s karfiolom i šargarepomSipa se sirće do donje crte dodaje se so i šećer i dopunjava se do gornje ivice vodom.
Zatvara se poklopcem i ostavlja da se ukiseli. Brza turšija i lagana za pripremu....
20. sep.
Pikantna turšija od grožđaTegle se zatvaraju prethodno prokuvanim poklopcima sa navojem.
Prebacuju se u šerpu čije je dno pokriveno debelom krpom. Zalivaju se hladnom vodom koja treba da pokriva otprilike 3 prsta iznad poklopčića....
10. avgust
Turšija od mariniranih šljivaDopunjava se vodom i tegle se zatvaraju prethodno prokuvanim poklopcima na navoj.
Prebacuju se u šerpu čije je dno obloženu debelom krpom. Zalivaju se hladnom vodom koja treba da pokriva 2-3 prsta iznad poklopaca....
09. avgust
Ljuta turšija od krastavčićaKada se ohlade, stavljaju se za zimu u podrum ili tamnu i hladnu prostoriju.
Ljuta turšija od krastavčića je gotova....
08. avgust
Turšija sa mariniranim dunjamaNajbolje bi bilo da ih čuvate na hladnom, tamnom mestu jedan mesec pre konzumacije. Kada se tegla sa turšijom otvori, može da se čuva u frižideru do 3 meseca....
05. avgust