Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kada treba da se preseče kiseli kupus?Kada treba da se preseče kiseli kupus?
04. nov.
To treba učiniti kada je kupus stekao baš onaj ukus koji vam se najviše sviđa i koji volite. "Presecanje" kupusa se vrši pomoću korena rena i/ili natrijum benzoata i u oba slučaja treba biti oprezan....
Kada kakvu supu ili čorbu treba da pripremimo?Kada kakvu supu ili čorbu treba da pripremimo?
11. feb.
Supe i čorbe delimo na one od povrća, mesa i ribe. U većini slučajeva pripremamo vrstu supe prema sezoni. Najpopularnije vrste supa i čorba su supe i čorbe sa ćufticama, pileća supa, čorba od pasulja, čorba od sočiva...
Ukusna turšija u buretuUkusna turšija u buretu
23. sep.
Pretače se 2-3 puta, nakon čega se čuva na suvom i hladnom mestu. Pogledajte i zašto turšija pobeli, kada se zaustavlja kiseljenje turšije i koliko soli se stavlja u turšiju....
Parena turšija u teglamaParena turšija u teglama
18. sep.
Prelijte poređanu turšiju ohlađenom salamurom, zatvorite i sterilišite tegle 15 minuta nakon što voda proključa. Probajte i ovu parenu turšiju od crvene paprike i saznajte kako da napravite salamuru za turšiju....
Slana turšija u buretuSlana turšija u buretu
11. avgust
Očistite povrće i po želji da nasecite na krupne komade. Poređajte povrće u bure i dodajte 30-40 g soli na 1 kg povrća. Dolijte vodu do vrha bureta i zatvorite ga. Nakon 3-4 dana, turšiju treba pretakati crevom....
Seoska turšija u buretuSeoska turšija u buretu
16. avgust
1
Na dno bureta se sipa so i lepo se pokvasi sirćetom. Prvo se stavlja šargarepa, ako je sitna ne seče se, a ako je krupnija seče se na dva dela. Karfiol se deli na velike ružice i dodaje u šargarepu u buretu....
Brza turšija u buretuBrza turšija u buretu
04. sep.
Povrće se sipa. Nemojte ga kuvati ili sterilisati. Brza turšija u buretu može se konzumirati već sledećeg dana. Na hladnom mestu traje više od mesec dana....
Mešana Turšija u TeglamaMešana Turšija u Teglama
26. dec.
Povrće dobro operemo i šargarepu isečemo na kolutove, a sve ostalo na sitno. Mešamo ih u velikom kontejneru, promešamo i punimo u tegle. Stavljamo sve začine u teglu, prelijemo ključalom vodom, zatvorimo i okrećemo...
Hladna turšija u burencetuHladna turšija u burencetu
19. nov.
Dobićete fantastičnu hladnu turšiju u burencetu....
Jesenja turšija u šerpiJesenja turšija u šerpi
30. okt.
Ostavljamo da se ohladi. Čuvamo na prohladnom mestu, ne u frižideru. Konzumiramo jesenju turšiju nakon 2 dana, ako se ovako čuva može stajati oko 10-12 dana. Svakog dana turšija je sve ukusnija....
Šarena turšija u teglamaŠarena turšija u teglama
23. jul
Zalivaju se hladnom vodom koja treba da pokriva 2 - 3 prsta iznad poklopčića. Nakon što voda provri "ispod ključa", računaju se 2 minute i tegle se vade sa prstohvatom ključale vode....
Turšija u plastičnim bocamaTuršija u plastičnim bocama
25. nov.
Da bi nam bilo lakše prilikom vađenja gotove turšije, gornji deo boce isečemo, da se dobije širi otvor. Poklapamo bocu odsečenim parčetom....
Konzervans za turšiju - kada i koliko?Konzervans za turšiju - kada i koliko?
09. feb.
Vreme kada treba da se izvrši sam proces prekidanja fermentacije je to kada je turšija dobila ukus koji nam se dopada....
Turšija od rujnicaTuršija od rujnica
02. nov.
Sledećeg dana se sve ponovo vadi, promeša se i vraća u posudu – radi se svojevrsno pretakanje. Od tada ne diramo turšiju 20 dana da se ukiseli....
Turšija od dženarikeTuršija od dženarike
09. jul
Dženarike operite i ostavite da se osuše....
Turšija od bamijeTuršija od bamije
26. sep.
Salamuru zagrejte da proključa i vruću je sipajte u tegle. Zatvorite tegle, okrenite ih poklopcima na dole i ostavite. Po želji, možete da tegle prokuvate oko 5 minuta, ali će tada bamija omekšati....
Turšija za šijuTuršija za šiju
12. nov.
Dobro se promeša sve. Ovako povrće treba da stoji 24 sata uz povremeno mešanje. Gotova turšija se sipa u oprane i osušene tegle i preostala marinada se sipa u tegle podjednako....
Turšija od dženarikaTuršija od dženarika
02. jul
Teglu zatvaramo poklopcima i okrećemo da se zapečati. Dobija se ukupno 5 tegli turšije od dženarika....
Turšija od karfiolaTuršija od karfiola
18. nov.
Turšija se zatvara poklopcima. Prvih 7 dana tegle se okreću svaki dan, a posle deset dana potpuno je spremna za konzumaciju....
Obična mešana turšija u buretuObična mešana turšija u buretu
13. avgust
Pripremite salamuru, ona je najvažniji detalj u pripremanju turšije. Izmerite 10 l vode u posudu, izmerite 400 g soli, dodajte je u vodu i mešajte da se potpuno rastvori....
Turšija s karfiolom i šargarepomTuršija s karfiolom i šargarepom
20. sep.
Sipa se sirće do donje crte dodaje se so i šećer i dopunjava se do gornje ivice vodom. Zatvara se poklopcem i ostavlja da se ukiseli. Brza turšija i lagana za pripremu....
Pikantna turšija od grožđaPikantna turšija od grožđa
10. avgust
Tegle se zatvaraju prethodno prokuvanim poklopcima sa navojem. Prebacuju se u šerpu čije je dno pokriveno debelom krpom. Zalivaju se hladnom vodom koja treba da pokriva otprilike 3 prsta iznad poklopčića....
Turšija od mariniranih šljivaTuršija od mariniranih šljiva
09. avgust
Dopunjava se vodom i tegle se zatvaraju prethodno prokuvanim poklopcima na navoj. Prebacuju se u šerpu čije je dno obloženu debelom krpom. Zalivaju se hladnom vodom koja treba da pokriva 2-3 prsta iznad poklopaca....
Ljuta turšija od krastavčićaLjuta turšija od krastavčića
08. avgust
Kada se ohlade, stavljaju se za zimu u podrum ili tamnu i hladnu prostoriju. Ljuta turšija od krastavčića je gotova....
Turšija sa mariniranim dunjamaTuršija sa mariniranim dunjama
05. avgust
Najbolje bi bilo da ih čuvate na hladnom, tamnom mestu jedan mesec pre konzumacije. Kada se tegla sa turšijom otvori, može da se čuva u frižideru do 3 meseca....