Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kada treba da se preseče kiseli kupus?Kada treba da se preseče kiseli kupus?
04. nov.
To treba učiniti kada je kupus stekao baš onaj ukus koji vam se najviše sviđa i koji volite. "Presecanje" kupusa se vrši pomoću korena rena i/ili natrijum benzoata i u oba slučaja treba biti oprezan....
Kada treba da biramo koji med?Kada treba da biramo koji med?
11. feb.
Često se za dobijanje tako izuzetnih kvaliteta mešaju različite vrste meda. Aroma meda može biti slaba, jaka, suptilna, delikatna, prijatne ili neprijatne boje. Kada se lagano zagreje, aroma meda se pojačava....
Ukusna turšija u buretuUkusna turšija u buretu
23. sep.
Pretače se 2-3 puta, nakon čega se čuva na suvom i hladnom mestu. Pogledajte i zašto turšija pobeli, kada se zaustavlja kiseljenje turšije i koliko soli se stavlja u turšiju....
Parena turšija u teglamaParena turšija u teglama
18. sep.
Prelijte poređanu turšiju ohlađenom salamurom, zatvorite i sterilišite tegle 15 minuta nakon što voda proključa. Probajte i ovu parenu turšiju od crvene paprike i saznajte kako da napravite salamuru za turšiju....
Brza turšija u buretuBrza turšija u buretu
04. sep.
Povrće se sipa. Nemojte ga kuvati ili sterilisati. Brza turšija u buretu može se konzumirati već sledećeg dana. Na hladnom mestu traje više od mesec dana....
Mešana Turšija u TeglamaMešana Turšija u Teglama
26. dec.
Povrće dobro operemo i šargarepu isečemo na kolutove, a sve ostalo na sitno. Mešamo ih u velikom kontejneru, promešamo i punimo u tegle. Stavljamo sve začine u teglu, prelijemo ključalom vodom, zatvorimo i okrećemo...
Šarena turšija u teglamaŠarena turšija u teglama
23. jul
Okreću se sa poklopčićima na dole. Kada se ohlade, stavljaju se za zimu u podrum ili ostavu na tamno i hladno. Šarena turšija u teglama je gotova....
Jesenja turšija u šerpiJesenja turšija u šerpi
30. okt.
Ostavljamo da se ohladi. Čuvamo na prohladnom mestu, ne u frižideru. Konzumiramo jesenju turšiju nakon 2 dana, ako se ovako čuva može stajati oko 10-12 dana. Svakog dana turšija je sve ukusnija....
Hladna turšija u burencetuHladna turšija u burencetu
19. nov.
Na 10 l vode stavite 400 g morske soli, ali računajte i onu so, koju ste koristili sa soljenje paprika. 15 dana pretačite ovu jednostavnu turšiju crevom, kao kiseli kupus da ubacite kiseonik unutra....
Seoska turšija u buretuSeoska turšija u buretu
16. avgust
1
Tako odstoji 20 sati i tek drugog dana se preliva vodom i zatvara poklopce. Pretače se po želji na 1-2 dana. Gotova je nakon 14 dana....
Slana turšija u buretuSlana turšija u buretu
11. avgust
Očistite povrće i po želji da nasecite na krupne komade. Poređajte povrće u bure i dodajte 30-40 g soli na 1 kg povrća. Dolijte vodu do vrha bureta i zatvorite ga. Nakon 3-4 dana, turšiju treba pretakati crevom....
Turšija u plastičnim bocamaTuršija u plastičnim bocama
25. nov.
Zatvaramo poklopcima i mućkamo po nekoliko puta dnevno, tokom nedelju dana. Da bi nam bilo lakše prilikom vađenja gotove turšije, gornji deo boce isečemo, da se dobije širi otvor. Poklapamo bocu odsečenim parčetom....
Kada kakvu supu ili čorbu treba da pripremimo?Kada kakvu supu ili čorbu treba da pripremimo?
11. feb.
Priprema se od piletine, puno povrća, krompira, začina. Kada želimo da se hranimo zdravije ili smanjimo kalorije, pogodna je hladna krem supa od karfiola....
Konzervans za turšiju - kada i koliko?Konzervans za turšiju - kada i koliko?
09. feb.
Vreme kada treba da se izvrši sam proces prekidanja fermentacije je to kada je turšija dobila ukus koji nam se dopada....
Turšija od rujnicaTuršija od rujnica
02. nov.
Sledećeg dana se sve ponovo vadi, promeša se i vraća u posudu – radi se svojevrsno pretakanje. Od tada ne diramo turšiju 20 dana da se ukiseli....
Turšija od dženarikaTuršija od dženarika
02. jul
Teglu zatvaramo poklopcima i okrećemo da se zapečati. Dobija se ukupno 5 tegli turšije od dženarika....
Turšija za šijuTuršija za šiju
12. nov.
Dobro se promeša sve. Ovako povrće treba da stoji 24 sata uz povremeno mešanje. Gotova turšija se sipa u oprane i osušene tegle i preostala marinada se sipa u tegle podjednako....
Turšija od bamijeTuršija od bamije
26. sep.
Salamuru zagrejte da proključa i vruću je sipajte u tegle. Zatvorite tegle, okrenite ih poklopcima na dole i ostavite. Po želji, možete da tegle prokuvate oko 5 minuta, ali će tada bamija omekšati....
Turšija od karfiolaTuršija od karfiola
18. nov.
Turšija se zatvara poklopcima. Prvih 7 dana tegle se okreću svaki dan, a posle deset dana potpuno je spremna za konzumaciju....
Turšija od dženarikeTuršija od dženarike
09. jul
Dženarike operite i ostavite da se osuše....
Koliko semena slačice se stavlja da se preseče turšija?Koliko semena slačice se stavlja da se preseče turšija?
21. nov.
Takođe pogledajte kada treba da se preseče turšija ili saznajte za šta je korisno seme slačice....
Obična mešana turšija u buretuObična mešana turšija u buretu
13. avgust
Pripremite salamuru, ona je najvažniji detalj u pripremanju turšije. Izmerite 10 l vode u posudu, izmerite 400 g soli, dodajte je u vodu i mešajte da se potpuno rastvori....
Turšija s karfiolom i šargarepomTuršija s karfiolom i šargarepom
20. sep.
Sipa se sirće do donje crte dodaje se so i šećer i dopunjava se do gornje ivice vodom. Zatvara se poklopcem i ostavlja da se ukiseli. Brza turšija i lagana za pripremu....
Turšija sa zelenim paradajzomTuršija sa zelenim paradajzom
17. sep.
Turšiju pretačemo 1 nedelju svakog dana (okrećemo tegle). Probajte i ovaj zeleni paradajz u teglama ili naše slatko od zelenog paradajza....
Carska turšija sa medomCarska turšija sa medom
14. sep.
Pogledajte i koliko i zašto se aspirin stavlja u turšiju i da li je aspirin štetan u turšijama....