Facebook
Omiljeno
Pinterest
Kada treba da se preseče kiseli kupus?To treba učiniti kada je kupus stekao baš onaj ukus koji vam se najviše sviđa i koji volite.
"Presecanje" kupusa se vrši pomoću korena rena i/ili natrijum benzoata i u oba slučaja treba biti oprezan....
Kada treba da biramo koji med?Često se za dobijanje tako izuzetnih kvaliteta mešaju različite vrste meda. Aroma meda može biti slaba, jaka, suptilna, delikatna, prijatne ili neprijatne boje. Kada se lagano zagreje, aroma meda se pojačava....
Ukusna turšija u buretuPretače se 2-3 puta, nakon čega se čuva na suvom i hladnom mestu.
Pogledajte i zašto turšija pobeli, kada se zaustavlja kiseljenje turšije i koliko soli se stavlja u turšiju....
Parena turšija u teglamaPrelijte poređanu turšiju ohlađenom salamurom, zatvorite i sterilišite tegle 15 minuta nakon što voda proključa.
Probajte i ovu parenu turšiju od crvene paprike i saznajte kako da napravite salamuru za turšiju....
Brza turšija u buretuPovrće se sipa. Nemojte ga kuvati ili sterilisati.
Brza turšija u buretu može se konzumirati već sledećeg dana.
Na hladnom mestu traje više od mesec dana....
Mešana Turšija u TeglamaPovrće dobro operemo i šargarepu isečemo na kolutove, a sve ostalo na sitno.
Mešamo ih u velikom kontejneru, promešamo i punimo u tegle.
Stavljamo sve začine u teglu, prelijemo ključalom vodom, zatvorimo i okrećemo...
Šarena turšija u teglamaOkreću se sa poklopčićima na dole.
Kada se ohlade, stavljaju se za zimu u podrum ili ostavu na tamno i hladno.
Šarena turšija u teglama je gotova....
Jesenja turšija u šerpiOstavljamo da se ohladi.
Čuvamo na prohladnom mestu, ne u frižideru.
Konzumiramo jesenju turšiju nakon 2 dana, ako se ovako čuva može stajati oko 10-12 dana.
Svakog dana turšija je sve ukusnija....
Hladna turšija u burencetuNa 10 l vode stavite 400 g morske soli, ali računajte i onu so, koju ste koristili sa soljenje paprika.
15 dana pretačite ovu jednostavnu turšiju crevom, kao kiseli kupus da ubacite kiseonik unutra....
Seoska turšija u buretuTako odstoji 20 sati i tek drugog dana se preliva vodom i zatvara poklopce.
Pretače se po želji na 1-2 dana. Gotova je nakon 14 dana....
Slana turšija u buretuOčistite povrće i po želji da nasecite na krupne komade. Poređajte povrće u bure i dodajte 30-40 g soli na 1 kg povrća.
Dolijte vodu do vrha bureta i zatvorite ga. Nakon 3-4 dana, turšiju treba pretakati crevom....
Turšija u plastičnim bocamaZatvaramo poklopcima i mućkamo po nekoliko puta dnevno, tokom nedelju dana.
Da bi nam bilo lakše prilikom vađenja gotove turšije, gornji deo boce isečemo, da se dobije širi otvor. Poklapamo bocu odsečenim parčetom....
Turšija od rujnicaSledećeg dana se sve ponovo vadi, promeša se i vraća u posudu – radi se svojevrsno pretakanje. Od tada ne diramo turšiju 20 dana da se ukiseli....
Turšija od dženarikaTeglu zatvaramo poklopcima i okrećemo da se zapečati.
Dobija se ukupno 5 tegli turšije od dženarika....
Turšija za šijuDobro se promeša sve.
Ovako povrće treba da stoji 24 sata uz povremeno mešanje.
Gotova turšija se sipa u oprane i osušene tegle i preostala marinada se sipa u tegle podjednako....
Turšija od bamijeSalamuru zagrejte da proključa i vruću je sipajte u tegle. Zatvorite tegle, okrenite ih poklopcima na dole i ostavite.
Po želji, možete da tegle prokuvate oko 5 minuta, ali će tada bamija omekšati....
Turšija od karfiolaTuršija se zatvara poklopcima. Prvih 7 dana tegle se okreću svaki dan, a posle deset dana potpuno je spremna za konzumaciju....
Obična mešana turšija u buretuPripremite salamuru, ona je najvažniji detalj u pripremanju turšije.
Izmerite 10 l vode u posudu, izmerite 400 g soli, dodajte je u vodu i mešajte da se potpuno rastvori....
Turšija s karfiolom i šargarepomSipa se sirće do donje crte dodaje se so i šećer i dopunjava se do gornje ivice vodom.
Zatvara se poklopcem i ostavlja da se ukiseli. Brza turšija i lagana za pripremu....
Turšija sa zelenim paradajzomTuršiju pretačemo 1 nedelju svakog dana (okrećemo tegle).
Probajte i ovaj zeleni paradajz u teglama ili naše slatko od zelenog paradajza....
Carska turšija sa medomPogledajte i koliko i zašto se aspirin stavlja u turšiju i da li je aspirin štetan u turšijama....