Bonapeti.rs»Saveti»Kada treba da se preseče kiseli kupus?

Kada treba da se preseče kiseli kupus?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kada treba da se preseče kiseli kupus?

Ako želite da stavite tradicionalnu pitu sa kiselim kupusom na trpezu za Badnje veče ili da poslužite za Božić ćuretinu sa kiselim kupusom, trebalo bi da stavite bar kiseli kupus. Idealno vreme za stavljanje kupusa je kraj oktobra, početak novembra.

Svaka porodica ima svoj recept za kišeljenje kupusa. Obično se glavice kupusa očišćene od spoljnih listova slažu u bure i pune salamurom od vode i soli (tačne proporcije su opisane u receptu Kiseli kupus u buretu).

Po želji, dodaju se i karfiol, cvekla i kukuruz za poboljšanje procesa fermentacije. Dobro je znati da fermentacija zavisi od temperature okoline i što je viša, vaš kiseli kupus će brže fermentirati.

Najvažniji momenat u pripremi kiselog kupusa je zaustavljanje fermentacije, odnosno tzv. "presecanje" kupusa. To treba učiniti kada je kupus stekao baš onaj ukus koji vam se najviše sviđa i koji volite.

"Presecanje" kupusa se vrši pomoću korena rena i/ili natrijum benzoata i u oba slučaja treba biti oprezan. Prilikom "Presecanja" sa korenom rena, morate paziti da je fermentacija kupusa zapravo prestala, kako ne bi postao previše kiseo.

Koristite natrijum benzoat pažljivo i prema uputstvima na pakovanju, inače rizikujete da promenite ukus kiselog kupusa.

Pogledajte i zašto je kiseli kupus gorak, šta da radite ako kiseli kupus nije kiseo i kako da popravite presoljeni kiseli kupus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni