Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
Nudim dva recepta, jedan je Lusi Evtimove, a drugi je moj i garantujem da ga na ovaj način Italijanke, kada ga trenutno nemaju na raspolaganju, brzo naprave kod kuće....
Kada se pije čaj od mirođije?Kada se pije čaj od mirođije?
22. dec.
Kalijum, gvožđe, mangan, magnezijum, fosfor, cink i kalcijum, potrebni za jedan dan, sadržani su u 100 grama semena mirođije....
Kada se pije magnezijum?Kada se pije magnezijum?
15. mart
Ako majka doji nakon rađanja, ponovo je dobro da uzima magnezijum u obliku dodataka ishrani, jer dojenje smanjuje nivo magnezijuma u organizmu....
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaPastrmka na roštilju sa marinadom - kako se priprema
07. avgust
Ona će pomoći da se izbegnu neke greške - da pstrmka izgori, sušenje, lepljenje, gubitak oblika ili ukusa: - ne skidajte kožu, inače će se kuvani komad razdvojiti, izgubiti sok i nežnost; - kada istovremeno kuvate...
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?
06. dec.
Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
Zbog čega se pije magnezijum?Zbog čega se pije magnezijum?
28. jul
Drugi znak nedostatka magnezijuma je hronični umor, kao i loše stanje kože, kose i noktiju. Deficit magnezijum se manifestuje i kod dece, tako što smanjuje njihovu pažnju i koncetraciju....
Zašto mi se ne pije voda?Zašto mi se ne pije voda?
01. okt.
Ako ne osećate žedj, to ne znači da vašem telu nije potrebna tečnost. Svakog dana, na različite načine, koristimo 1, 5 - 2, 5 litra vode na prijatnoj temperaturi i vlažnosti, a pri vrućini i fizičkim naporima i više. Ovo...
Kada se i kako se pije kalcijum?Kada se i kako se pije kalcijum?
16. nov.
Kalcijum je jedan od najvažnijih mikroelemenata za zdravlje ljudi. Odgovorna je za zdravlje zuba i kostiju, sprečava pojavu osteoporoze. Kalcijum je jedini mikroelemenat čiji se dnevni unos ne izražava u miligramima, nego...
Kada se pije proteinski šejk?Kada se pije proteinski šejk?
22. jul
Potraga za savršenom figurom poznata je većini ljudi. Fizička kondicija neverovatno gradi samopouzdanje i podržava optimalno ljudsko zdravlje. Izvajano i lepo telo je skup doslednih koraka i akcija u dugoročnom pogledu...
Kada se alkohol dodaje jelimaKada se alkohol dodaje jelima
14. jun
Alkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji. Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
Saće - kada se i zašto konzumira?Saće - kada se i zašto konzumira?
22. jul
Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?
13. dec.
Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
Kada i zašto se pije gvožđe?Kada i zašto se pije gvožđe?
09. mart
Gvožđe je jedan od najpotrebnijih elemenata za ljudsko zdravlje. On je potreban za sintezu hemoglobina, tj. odgovara za transport kiseonika u tkiva i organe u telu. Gvožđe učestvuje u sastavu mišnićnog tkiva i enzima disanja...
Kako da zamrznete leblebije?Kako da zamrznete leblebije?
25. avgust
1
Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?
09. april
U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
Kada i kako da pijemo propolis?Kada i kako da pijemo propolis?
27. jun
Propolis, koji ima visoku biološku aktivnost, od davnina se široko koristi u medicini. To je zaista magična supstanca. Propolis pomaže protiv bakterija, virusa i gljivica, kod oboljenja organa za varenje, zaceljuje kožu...
Bulgur za bebe - kako i kada?Bulgur za bebe - kako i kada?
21. mart
Bulgur koji vekovima tradicionalno prisustvuje na trpezi mnogih naroda dobija sve veću popularnost svuda po svetu. Na pozadini svih GMO proizvoda, viršli, kobasica nejasnih sastojaka, obilno hemokalijama prskanog voća i...
Kada i kako da beremo koprivuKada i kako da beremo koprivu
24. sep.
Još početkom proleća kopriva pušta svoje listove. Možete je naći svuda - po parkovima, dvorištu, planini, tamo gde ništa drugo ne može da raste. Ona nema pretencije za teren, samostalna je i izdržljiva. Nekada je bila...
MagnezijumMagnezijum
28. dec.
Ne-helatirana magnezijumova jedinjenja uključuju magnezijum oksid, magnezijum sulfat i magnezijum karbonat. Izvori magnezijuma Odlični izvori magnezijuma su blitva i spanać....
Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?
13. januar
Postoje različiti načini za razbijanje kokosovog oraha. Možete šilom izbušiti rupu, sipati mleko (vodu) iz kokosa, koja je vrlo ukusna, a zatim da nožem lagano zasečete kokos celim obimom po sredini. Zatim lagano udarite...
Kako da napravimo domaću jufkuKako da napravimo domaću jufku
14. jul
Već znate kako da napravite domaću jufku. Prijatno!...
Kako se pije rum?Kako se pije rum?
24. maj
Nekada se rum konzumirao bez neke posebne ceremonije. Nije se radilo o bontonu. Međutim, u savremenom svetu situacija je drugačija. Ovaj alkoholni proizvod je postao elitan i sada postoji određena kultura njegovog korišćenja...
Kako se čuva čaj?Kako se čuva čaj?
06. dec.
Jedva da postoji neko drugo piće koje bi se moglo koristiti kao efikasan lek i istovremeno piti samo iz zadovoljstva. Nekoliko stvari koje treba znati o pravilnom čuvanju čaja: - Stavite biljku u zatvorene i apsolutno...
Kako se čisti artičoka?Kako se čisti artičoka?
29. nov.
Artičoka je poznata od davnina, zvala se cvetnim povrćem i često se koristila za ukrašavanje enterijera. Artičoka se koristila za ishranu još u Staroj Grčkoj, bila je poznata u Drevom Egiptu, a u Starom Rimu je uvek...
Kako se konzervira bundeva?Kako se konzervira bundeva?
08. nov.
Bundeva se pojavljuje u jesen, a osim za Noć veštica i zabave povezane sa ovim donedavno netipičnim praznikom za nas, tek počinjemo da uključujemo maštu kako da je češće uvrstimo na jelovnik. Upravo zato što je jesen!...