bonapeti.rs»Saveti»Kada se i kako se pije kalcijum?

Kada se i kako se pije kalcijum?

Kada se i kako se pije kalcijum?

Kalcijum je jedan od najvažnijih mikroelemenata za zdravlje ljudi. Odgovorna je za zdravlje zuba i kostiju, sprečava pojavu osteoporoze. Kalcijum je jedini mikroelemenat čiji se dnevni unos ne izražava u miligramima, nego u gramima, tako da je izuzetno važno da hrana bogata kalcijumom bude prisutna na našem meniju.

Kada iz jednog ili drugog razloga osoba ima utvrđen nedostatak kalcijuma, mora uzimati kalcijum u obliku dodataka ishrani. Takođe je dobro tada uzimati i vitamin D, koji pomaže u apsorpciji kalcijuma.

Potreba za kalcijumom je strogo individualna i zavisi od različitih faktora, kao što su starost, pol, ishrana, fizička aktivnost, pa čak i klimatski uslovi boravka.

Preporučena dnevna doza kalcijuma za žene starije od 50 godina je oko 750-800 mg dnevno. U većini zemalja doza je oko 800-1200 mg kalcijuma dnevno i nikad je ne bi trebalo prekoračiti.

U velikim količinama kalcijum ima negativan uticaj na mozak. Prekomerni unos kalcijuma može prouzrokovati mentalne poremećaje, poput kontrakcije krvnih sudova u mozgu, što dovodi do demencije kod starijih osoba.

Pored toga, previsoke doze kalcijuma mogu se nakupljati u krvnim sudovima, uzrokujući da se oni začepe i na taj način se povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji