Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zašto je smeđi pirinač korisnijiZašto je smeđi pirinač korisniji
22. januar
Ohlađeni smeđi pirinač će trajati do 6 meseci. Ostatak smeđeg pirinča držite u frižideru do dva dana....
Smeđi ŠećerSmeđi Šećer
31. jul
Iako većina ljudi smatra da je smeđi šećer korisniji i zdraviji od belog, pokazalo se da se njihove hranljive vrednosti ne razlikuju mnogo....
Smeđi šećer MuskovadoSmeđi šećer Muskovado
13. januar
Ako ste naišli na kvalitetan smeđi šećer, boja će ostati providna, a šećer - smeđe bojue....
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
Evo nekoliko recepata koji se mogu koristiti za pripremu slanine....
Da li je kačkavalj koristan?Da li je kačkavalj koristan?
05. januar
Zbog se masne vrste sireva jakog mirisa i bogatog ukusa, kao što su feta, parmezan i plavi sir, smatraju korisnim. S druge strane, sirevi sa niskim sadržajem masti (18-20%) su definisani kao štetni....
Da li je majonez koristan?Da li je majonez koristan?
18. maj
U proizvodnji majoneza sa niskim stepenom masnoće, ulje je isključeno iz njegovog sastava, koje je relativno manje štetno, i zamenjuje se sastojcima, koji našem telu ne obezbeđuju uvek korisne supstance. Visokokalorični...
Da li je avokado koristan?Da li je avokado koristan?
28. okt.
Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom....
Da li je avokado voće?Da li je avokado voće?
25. okt.
Avokado je zauzeo početno meso kao jedna od najpoularnijih namirnica zbog svog izuzetnog sadržaja hranljivih materija i svojim raznovrsnim kulinarskim primenama. Bogat vlaknima, kalijumom, zdravim mastima i moćnim antioksidansima...
Da li je avokado štetan?Da li je avokado štetan?
19. okt.
Takođe je bogat vlaknima, proteinima i korisnim fitohemikalijama. Avokado se koristi za snižavanje nivoa holesterola u još mnogo loših zdravstvenih stanja....
Da li je margarin kancerogen?Da li je margarin kancerogen?
27. maj
Drugo, esencijalne masne kiseline (Essential Fatty Acids) su promenjene i nekad su čak pretvorene u antagonistične sastojke, tj. umesto korisnih, postale su štetne....
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Želatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
Da li je stevija štetnaDa li je stevija štetna
15. maj
1
Mišljenja idu do krajnosti, neki je definišu kao zdrav sastojak i korisnu zamenu za tradicionalnu šećer. Po mišljenju drugih konzumiranje stevije je rizik po zdravlje. Zna se da je stevija 300 puta slađa od šećera....
Smeđi šećer Muskovado - koristi i upotrebaSmeđi šećer Muskovado - koristi i upotreba
03. nov.
Sva vrsta smeđeg šećera uzrokuje u mnogo manjoj meri karijes nego rafinisani beli šećer....
Da li je crni biber štetan?Da li je crni biber štetan?
06. jun
U slučaju da još niste koristili ovaj začin, ili ga koristite u velikim količinama, trebalo bi da znate šta da očekujete....
Da li je aluminijumska folija štetna?Da li je aluminijumska folija štetna?
26. maj
Aluminijumska folija nezaobilazan je pomoćnik u kuhinji. Uz njenu pomoć meso, povrće i riba se lako i zdravo pripremaju bez upotrebe viška masnoće. Proizvodi kuvani u foliji postaju nežni i mirisni. Dovoljno je staviti...
Da li je beli pirinač koristan?Da li je beli pirinač koristan?
21. avgust
Ova kolilina pirinča ima i 44, 51 g ugljenih hidrata, 0, 6 g vlakana i 0, 1 g šećera i 4, 25 g proteina, a pirinač ne sadrži holesterol....
Da li je nedostatak cinka opasan?Da li je nedostatak cinka opasan?
18. jun
Još pre pet hiljada godina, stari Egipćani su koristili pastu od cinka za lečenje rana. Pre sto godina postalo je jasno da je cink potreban ne samo ljudima, već i biljkama i životinjama....
Da li je štetna instant kafaDa li je štetna instant kafa
06. januar
Redovna konzumacija se smatra štetnijom, nego korisnijom. Pošto sadrži više kofeina, nervni sistem pati od toga. Takođe povećava krvni pritisak, ponekad do te mere da stvara anksioznost i paniku....
Da li je dobro jesti kestene?Da li je dobro jesti kestene?
04. januar
Divlji kesteni su veoma lepi, ali ni pod kojim uslovima ih ne treba jesti. Samo pitomi kesteni su pogodni za konzumaciju, a divlji se koriste za ukrašavanje gradskih parkova. U Evropi vekovima postoji tradicija pečenja...
Da li je sirova riba bezbedna?Da li je sirova riba bezbedna?
26. maj
Suši se od egzotične pretvorio u veoma popularnu hranu u našoj zemlji. Pored specijalizovanih restorana, sve češće ga pripremaju i domaćice koje žele da iznenade svoje porodice. Suši sadrži sirovu ili mariniranu ribu...
Da li je dimljeni losos koristan?Da li je dimljeni losos koristan?
05. okt.
Ima toliko dobrih stvari da se kažu o lososu da je teško započeti. Losos za zdravlje, losos za mršavljenje, losos za mišićnu masu, prednosti ove jedinstvene ribe iz porodice pastrmki su neosporne. Kada kupujemo lososa...
Da li je pica zdrava hrana?Da li je pica zdrava hrana?
03. okt.
Mnogi ljudi ne znaju da je pica zapravo zdravo i izbalansirano jelo koje omogućava adekvatno obezbeđivanje organizma korisnim hranljivim materijama. Zašto je pica zdrava hrana?...
Da li je zdravo piti čaj?Da li je zdravo piti čaj?
14. jul
Čaj od đumbira - pomaže u borbi protiv jutarnje mučnine, može se koristiti za lečenje hroničnih smetnji u varenju i pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima uzrokovanih osteoartritisom....
Da li je korisno konzumiranje maslaca?Da li je korisno konzumiranje maslaca?
11. april
U poslednje vreme se smatra da je maslac više štetan, nego što je koristan. Govori se da prekomerna konzumacija ovog proizvoda može da uzrokuje razvoj ateroskleroze srčanih sudova. Ali da je istinita ova tvrdnja?...
Miso supa - da li je zdrava?Miso supa - da li je zdrava?
11. feb.
Šećer u Miso supi Jedna porcija ove supe sadrži 4 g šećera. To možda ne izgleda mnogo, ali dodaje se na srednju dnevnu konzumaciju od 22.2 g šećera dnevno koju Amerikanci konzumiraju....