Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Nudim dva recepta, jedan je Lusi Evtimove, a drugi je moj i garantujem da ga na ovaj način Italijanke, kada ga trenutno nemaju na raspolaganju, brzo naprave kod kuće....
10. nov.
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaOna će pomoći da se izbegnu neke greške - da pstrmka izgori, sušenje, lepljenje, gubitak oblika ili ukusa:
- ne skidajte kožu, inače će se kuvani komad razdvojiti, izgubiti sok i nežnost;
- kada istovremeno kuvate...
07. avgust
Kada se pije čaj od mirođije?Kalijum, gvožđe, mangan, magnezijum, fosfor, cink i kalcijum, potrebni za jedan dan, sadržani su u 100 grama semena mirođije....
22. dec.
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
06. dec.
Zašto mi se ne pije voda?Ako ne osećate žedj, to ne znači da vašem telu nije potrebna tečnost. Svakog dana, na različite načine, koristimo 1, 5 - 2, 5 litra vode na prijatnoj temperaturi i vlažnosti, a pri vrućini i fizičkim naporima i više. Ovo...
01. okt.
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
13. dec.
Kada se alkohol dodaje jelimaAlkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji.
Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
14. jun
Palačinke koje se ne cepajuMleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka.
Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa....
27. april
Uštipci koji se sami okrećuMasnoća u posudi za prženje treba da bude najmanje 2 prsta duboka i kada je tako, uštipci se sami okreću.
Vatra treba da bude srednje jačine, da uštipci ne bi pregoreli i da ne ostanu sirovi iznutra....
13. mart
Konkilie testenina se belim sosomDodaju se makarone i grašak.
Sipa se voda i mleko i dodaje se kockica bujona. Ostavljamo da provri, a nakon toga se smanjuje i ostavljamo samo da se krčka....
22. okt.
Orada se koricom od oraha1. Očistite oradu i odvojte dva fileta sa kožom. Pincetom izvadite sve ostale fine koščice.
2. Stavite u blender ili ručno sitno iseckajte orahe, sveže začine po izboru i beli luk.
Pomešajte sa maslacem, prezlama i...
25. avgust
Brauni koji se ne pekuOrahe, kakao u prahu i so stavite u mašinu za mlevenje i meljite dok se ne mrvi. Dodajte urme i kokosovo ulje, blendirajte dok se ne sjedini i postane glatko....
25. januar
Palačinke o kojima se pričaServiramo čokoladne palačinke o kojima se priča sa isečenim bademima....
27. dec.
Pica se pestom i česteromOdmrznemo testo za picu (ako je zamrznuto), prvo u fizu frižidera a posle na sobnoj temperaturi. Satvljamo ga u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje.
Prvo namažemo testo pastom od paradajza, nakon čega posipamo...
31. maj
Pile Udaj se za meneMeša se i ostavlja se da se krčka 3-4 minuta, da se blago zgusne.
Pile sa pavlakom se vraća u tiganj sa svojim sokovima, zaliva se nekoliko puta vrućim sosom i dodaje se još 25 g maslaca, izmeša se....
08. jun
1
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
09. april
Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?Postoje različiti načini za razbijanje kokosovog oraha. Možete šilom izbušiti rupu, sipati mleko (vodu) iz kokosa, koja je vrlo ukusna, a zatim da nožem lagano zasečete kokos celim obimom po sredini.
Zatim lagano udarite...
13. januar
Pile u koje ćete se zaljubitiVadi se posuda i skida se folija, vraća se u rernu i zapeče se dok ne porumeni.
Serviramo sa čašom piva i salatom.
Prijatno!...
23. sep.
Keksići koji se tope u ustimaKada su se ohladili istopila sam čokoladu na vodenoj pari i svaki keksić sam do pola potopila, posula sam orasima i u sredinu sam stavila tčnu čokoladu u udubljenje, koj esma napravila u svakom keksiću pre pečenja....
15. maj
Japanski Čizkejk - topi se u ustimaProvučemo dobijenu predformu kroz cediljku kako bi se uklonile sve grudvice brašna. Sada počinjemo da mutimo belanca pomoću miksera.
Dodajemo još u početku limunov sok i 1/3 kristal šećera....
26. mart
1
Tako se peče orada na roštiljuTako se peče orada na roštilju i servira se sa željenim garnirungom....
25. nov.
Saće - kada se i zašto konzumira?Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
22. jul