Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zašto se orašasti plodovi potapaju u vodu?Potapanje orašastih plodova u vodu uklanja inhibitore i fitinsku kiselinu i oslobađa vitamine i minerale u orašastim plodovima, tako što olakšava organizmu da ih apsorbuje....
13. april
Kako proveriti da li su pečurke otrovnePečurke spadaju u neobične organizme, koji se nalaze na prelazu između carstva biljaka i carstva životinja. U 17. veku su neki Evropljani smatrali da su pečurke kreacija đavola....
23. feb.
Zašto i kako se potapa čia?Čia je poznata još juznoameričkim indijancima. Ona iz Novog sveta došla u Evropu. Danas se smatra je da je hrana budućnosti, zato što je niskokalorična, a daje mnogo energije i sadrži korisna vlakna. Kratko ćemo vam predstaviti...
03. dec.
Da li se deblja od pirinča?Pirinač je hrana nedovoljno cenjenih kvaliteta. Izuzetno je bogat složenim ugljenim hidratima, koji su glavni izvor energije za ljudsko telo. Postoji predrasuda da je skrob koji se nalazi u pirinču razlog za nakupljanje...
21. dec.
Zašto treba da potapamo u vodu orašaste plodove pre konzumacije?Potapanje u vodu ili fermentisanje povećava sadržaj njihovih hranljivih materija, čineći ih na taj način još korisnijim.
Međutim, imajte na umu da postoje semenke koje nije potrebno potapati u vodi....
09. april
Da li se goji od fruktoze u voću?Voće je oduvek smatrano za jedan od važnijih elemenata koji su obavezni ako se zdravo hranite. Mnogi ljudi koji su na dijeti se pitaju da li im fruktoza iz voća smeta da smršaju, posebno ako ih jedu samo pre spavanja....
30. jun
Kako se pravi margarin i da li je koristan?Vrlo često se margarin naziva zamenom za maslac. Ima vrlo malo zasićenih masti i često je manje kalorija od maslaca.
Margarin je dobar izvor vitamina A i E, kao i esencijalnih masnih kiselina. Ljudi koji su odrasli...
28. januar
Da li mogu da se zamrzavaju pečurke?Istrljajte pečurke ovom kašicom, nakon čega ih dobro operite vodom. Zatim ih posušite i veće pečurke isecite....
10. jun
Da li je korisno da se maslinovo ulje pije na prazan stomakMaslinovo ulje se uglavnom koristi u kulinarstvu, ali takođe ima veliku primenu i u kozmetici.
Maslinovo ulje je idealna zamena za suncokretovo ulje, jer je voema korisno za zdravlje. Kada se koristi ujutru na prazan...
05. april
Da li je edamame koristan i zašto bismo ga trebali jesti?U sledećim redovima ćete videti koje su koristi edamamea i zašto biste ga trebali jesti:
Edamame pruža brojne koristi za telo, a glavne su:
- Deluje preventivno protiv kardiovaskularnih bolesti....
28. feb.
Da li griz deblja?U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
11. januar
Da li treba da pijete multivitamine?strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine?
Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može.
Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
16. feb.
Parafinski vosak - da li je bezbedan i gde se dodajeParafinski vosak, poznat još i kao konzervans E901 čini voće, povrće i bombone sjajnim i usporava gubitak vlage i njihovo propadanje. On je bele boje, nema miris ni ukus.
To nije pravi vosak i dobija se od destilovanog...
30. januar
PečurkeKulinarska upotreba pečuraka
Glavno pravilo pre obrade pečuraka je da se pečurke operu detaljno pod hladnom tekućom vodom....
05. sep.
Pečurke koje se koriste u medicinske svrhePečurka Maitake
Ili još nazvana pečurka-ovan, ili "pečurka koja pleše". Ova pečurka raste u divljem obliku u Japanu i nekim delovima Kine. Najčešće se koristi u tradicionalnoj kineskoj i japanskoj kuhinji....
23. april
Trikovi kod starog pasulja i zašto treba da se jedeSvi znaju da je stari pasulj teška hrana i zato se jede jednom nedeljno. Ljudi ga izbegavaju zbog zdravstvenih problema- kod kolitisa, gastritisa itd, ali on je veoma koristan.
Prema različitim izvodima, bugarski pasulj...
11. okt.
Zašto da jedemo kariVeć znate zašto da jedete kari. On je cenjen gost u svakoh kuhinji. Ne propustite da ga dodate posnom sočivu ili pak jelima sa pirinčem....
30. mart
Zašto da koristimo cimet?Cimet ima jedinstvenu i jaku aromu koja se ne može pogrešiti. Neizostavan je začin za mnoge jesenje-zimske slatke užitke. Ne možemo da ostanemo ravnodušni na miris sveže pečenog kolača od jabuke i cimeta – odmah smo ispunjeni...
05. dec.
Zašto da jedemo grožđeGrožđe je jedno od najkorisnijeg i najomiljenijeg voća, posebno zbog svog tvrdog ukusa, sveže teksture, sočnosti i atraktivne boje. Dobra vest jeste da je ovo voće bogato osnovnim hranljivim materijama i skoro je kao lek,...
04. mart
Da li su pečurke alergeni?I ovde, na žalost svih obožavalaca šnicli u sosu od pečuraka ili ukusnih punjenih pečuraka moramo da kažemo da su pečurke alergen i to iz grupe visoko alergijskih namirnica odmah pored kravljeg mleka, ribe, jaja, čokolade...
14. mart
Da li treba ljuštiti pečurke?Mnogi kuvari preporučuju da se pečurke oljušte, ali da li treba ljuštiti pečurke i zašto postoji takvo verovanje.
Čišćenje pečuraka treba da bude posebno pažljivo, jer su one nežne i sa lako ranjivom površinom....
30. avgust
Da li da koristimo margarin ili maslac?Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
25. avgust
2
Da li imate višak kilograma?Za ženu je težina izuzetno važna – ona želi da zna da li je njena težina u normama – da li je težina normalna za njenu visinu ili je dobila više kolograma nego što je potrebno. Poznato je nekoliko različitih pristupa za izračunavanje...
26. maj
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
27. okt.
Da li treba doručkovati ujutru?Doručak se često opisuje kao najvažniji obrok u danu, ali da li je preskakanje loše za vaše zdravlje?
Doručak bukvalno znači „prestanak gladovanja“. Ovo je prvi obrok u danu nakon duge noći kada niste jeli.
Doručak...
16. avgust