Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?I ovaj koji ja nudim je: Na 50 g finog šećera dodaje se samo 1 kašičica vode. Meša se, dobija se pesak i stavlja se u veliku kašiku sa rupicama....
10. nov.
Kako se zamrzava povrćeKada zamrzavate tikvice isecite ih na kolutiće, posušite ih i zamrznite ih. Dobro bi bilo da zamrzavate povrće u porcijama da biste ga koristili u potpunosti za spremanje određenog jela....
27. april
Kako se zamrzava bundeva?Kada isečemo bundevu, često nam ne treba cela i deo se ostavlja u frižideru dok se ne pokvari i bacamo je, zato bi bilo bolje da je zamrznemo.
Evo kako se to radi! Prvo je očistimo od semenki i isečemo na odgovarjauće...
06. jun
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaAko ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
07. avgust
Sterilisano zelje u tegliOperemo dobro listove zelja, nakon toga ih očistimo od drški i žila. Očišćeno zelje isečemo na parčiće i punimo ga u tegle.
Trudimo se da gusto napunimo tegle, pritiskajući prstima....
28. sep.
ZeljeVrste zelja
Postoji između 150 i 200 vrsta zelja, a u našoj zemlji se zna za svega 20 vrsta. Najčešće vrste zelja su baštansko zelje, širokih listova, divlje zelje....
22. mart
Kako očistiti spanać, zelje i kiseljakNa kraju, ali ne i najmanje važno, ni spanać ni zelje i kiseljak ne mogu da izdrže dugotrajno kuvanje....
16. april
Zelje sa pirinčemOčistite i dobro operite zelje. Iseckajte mladi luk i izdinstajte u ugrejanoj masti. Kad omekša, dodajte alevu papriku, zelje, prethodno sitno iseckano.
Dobro promešajte pirinač i vodu....
02. jun
Zelje sa krompiromLuk se iseče. Krompir se oljušti i iseče na veće kocke. Zelje se opere i očisti od drški.
U ulju na dnu šerpe se zaprži luk. Nakon toga se dodaje i krompir da se zaprži....
04. januar
Zelje i pirinač sa svinjskim fileomKad provri dodajemo isečeno i blanširano zelje, očišćeno od debelih žila.
Ostavljamo da vri 10 minuta pirinač sa zeljem, dodajemo preostlalu količinu vode, so po ukusu i biber....
10. jun
Zelje u tegli sa himalajskom soljuSakupljamo sveže zelje iz bašte u veliki lavor i operemo pažljivo. Odsečemo drške listova. Isečemo zelje na široke trake - 1.5-2 cm....
26. maj
Zelje na seoski načinZelje operemo, očistimo i skidamo tvrdi deo u sredini i krupnije isečemo. U ugrejano ulje stavite zelje i prstohvat soli i malo vode /1 šolju za kafu/....
29. dec.
Zelje sa kuvanim jajimaZapržimo brašno u ulju dok ne postane zlatasto, dodajemo očišćeno, oprano i isečeno zelje.
Izdinstamo sa malo vode dok ne omekša i posolimo. Prelivamo sa vrućom vodom i kuvamo još 6-7 minuta....
31. dec.
Kako se dinsta zelje?Kada počnemo od prolećne čorbe sa zeljem, prođemo kroz pirinač sa zeljem u rerni i stignemo do janije sa zeljem i ćuftica od zelja....
10. jul
Kako se čisti zelje?Ima mnogo vrsta zelja, a najčešće se koristi obično, livadsko zelje. Vodite računa, postoji i vrsta zelja koja je toksična. Obe vrste liče, ali nisu iz iste porodice, pa budite pažljivi....
02. jul
Kako se blanšira zelje?Zelje je višegodišnja biljka. Poznato je oko 150 vrsta. Kod nas se može naći dvadesetak. Zelje je najrasprostranjenija jestiva biljka kod nas.
Zelje možete naći u proleće i skoro u svakom dvorištu i poljani....
23. maj
Zelje sa pirinčem i tikvicamaZelje očistimo i odvojimo od drške, iskidamo sitnije.
Luk sitno isečemo, šargarepu i papriku na manje kocke, a tikvice na veće.
Propržimo luk. Kad počne da postaje providan, dodajemo preostalo povrće....
15. april
Zelje sa pirinčem i paradajzomGotovo zelje sa pirinčem i paradajzom servirajte sa nekoliko kašika kiselog mleka....
29. april
Zelje sa jajima i paradajzomZelje se za ovaj recept očisti i blanšira kratko u kipućoj vodi. Ocedi se dobro i iseče na sitno. Isecite pera luk i paradajz na kocke....
26. jul
Zelje sa pirinčem i mesomDodaje se sitno isečen luk, da se izdinsta i on.
Zelje se opere, očisti od drški i seče se na sitno.
Moje je blanširano iz zamrzivača.
Ako je sveže dodaje se i meša se da smanji svoj obim....
12. mart
Zelje sa jajima i siromZelje se očisti i iseče na sitno.
Isprži se u zagrejanoj masnoći i kada je gotovo u njega se dodaju jaja i sir, ako je neophodno i so....
13. maj
Zelje sa pirinčem i prelivomPrelijte po kašiku preko kiselog mleka i zelja sa pirinčem i prelivom i spremno je za serviranje.
Zelje sa pirinčem i prelivom je mnogo ukusno....
12. maj
Zelje sa pirinčem i ćufticamaU šerpu stavljamo ulje, luk isečen na sitno, blanširan i isečeno zelje i paradajz isečen na sitno. Dodajemo pirinač, opran i oceđen, malo vode i ostavljamo da se dinsta 7-8 minuta....
04. april
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
13. dec.
Kako da zamrznete leblebije?Stavite ih u cediljku da se ocede.
Podelita ih u kese, zatvorite ih ubacite u zamrzivač....
25. avgust
1