Zelje je višegodišnja biljka. Poznato je oko 150 vrsta. Kod nas se može naći dvadesetak. Zelje je najrasprostranjenija jestiva biljka kod nas.
Zelje možete naći u proleće i skoro u svakom dvorištu i poljani. Nije zahtevno i lako se gaji. Osimtoga veoma je koristan i ukusan. Zelje je bogato gvožđem, vitaminima i mineralima.
Da bismo se radovali ovom ukusu diiže vremena i u svako doba, ne samo u proleće, zelje možemo blanširati. Tako ćemo ga uvek imati, nezavisno od godišnjeg doba.
Kako se blanšira zelje?
Blanširanje predstavlja osnovnu tehniku kuvanja za čuvanje proizvoda duže vremena. Prilikom blanširanja, povrće se stavlja na nekoliko minuta u vrelu vodu. Koristi se pretežno za povrće, koje ćemo čuvati u zamrzivaču.
Prvi korak prilikom blanširanja zelja je da se očisti od drške. Nakon toga listove očišćenog zelja isecite krupnije.
U duboku šerpu sipajte vodu i stavite da provri.
Kad voda provri, stavite isečeno zelje na 5-7 minuta. Nakon toga izvadite i prebacite u posudu sa hladnom vodom.
Ocedite listove od vode i ostavit da se ohladi.
Kada se zelje ocedi i osuši potpuno, stavite u kesice i zamrznite u zamrzivaču.
Drugi način za čuvanje blanširanog zelja je da ga stavite u tegle. Prosto napunite zelje u tegle i stavite da vri 10 minuta.
Komentari