Ukusno i korisno zelje je interesantna dopuna u vašoj ishrani. Njegova primena je veoma raznovrsna. Kada počnemo od prolećne čorbe sa zeljem, prođemo kroz pirinač sa zeljem u rerni i stignemo do janije sa zeljem i ćuftica od zelja.
Šta god da rešite da pripremite od zelja bogatog korisnim materijama, važno je da ono bude prethodno dinstano.
Da biste dinstali zelje, možete da koristite vrelu vodu ili uređaj za kuvanje na pari. Procenite sami koju tehniku ćete primeniti.
Veoma je važna i prethodna obrada listova.
Oni treba da se očiste pažljivo od debelih žila, jer se one veoma teško vare i jelo sa njima neće biti ukusno.
Ako izaberete varijantu dinstanja zelja sa vrelom vodom, onda vam je potrebna dovoljna količina vrele vode, koja treba da ključa jako na vatri. Nakon toga, tom vodom prelijte listove zelja.
Preliveni listovi zelja treba da odstoje nekoliko minuta u vodi. Nakon toga su sasvim sigurno spremni za dalju upotrebu.
Ako koristite uređaj za kuvanje na pari da biste pripremili zelje, prvo poređajte očišćene listove i pratite kada će promeniti boju. Kada listovi potamne, to je znak da su dobro pripremljeni.
Cilj ovog procesa dinstanja listova zelja je da mogu da se lakše obrađuju, ali istovremeno da se sačuva veliki deo korisnih hranjljivih materija.
Komentari