Facebook
Omiljeno
Pinterest
SirEmentaler je takođe švajcarski sir i svaki džinovski spljošteni disk sira se pravi ručno. Omiljeni sir milionima ljudi širom sveta Mocarela je italijanski sir i pravi se od bivoljeg mleka....
Kozji sirKoristi od kozjeg sira
1. Lakše se i brže vari od tradicionalnog kravljeg sira
Kozji sir se vari na drugačiji način od kravljeg sira i to bolje utiče na probavni sistem....
Mimolet SirProdavci sira se šale da ako skinete prašinu sa kore kruga sira i premestite je na novo mesto nekoliko sati kasnije, sir će biti zaražen grinjama....
Sir KabralesŠpanski plavi sir je uspeo da se pozicionira kao apsolutni favorit u ovom aristokratskom društvu. To je plavi sir Kabrales.
Odakle potiče i kako se pravi sir Kabrales?...
Feta SirFeta /φέτα/ je beli sir, koji se tradicionalno proizvodi u Grčkoj. U suštini 75 procenta konzumiranih sireva u Grčkoj su tog tipa. Feta se može uporediti sa našim sirom u salamuri ili sa mekim sirom....
Sir MjunsterMjunster (Munster, Munster-géromé) je francuski sir, koji se proizvodi od kravljeg mleka. Zajedno sa Kamemberom, Taleđiom, Stiltonom i Limburškim sirom spada u najsmrdljivije sireve na svetu....
Sir BoforZajedno sa Kamemberom, Komteom, Mjunsterom i Brijem on je među najpopularnijim francuskim sirevima. Proizod spada u spisak ne samo najpoznatijih sireva, već i najskupljih....
Sir NjušatelZnajte da uz ovaj sir idu i prirodno slatka vina....
Limburški SirMiris Limburškog sira se pojačava s protokom vremena.
Izbor i čuvanje Limburškog sira
Ovaj tip sira nije naročito rasprostranjen kod nas....
Zeleni SirZeleni sir predstavlja vrstu belog sira koja je jedina vrsta buđavog sira na Balkanskom poluostrvu....
Stilton SirStilton je engleski sir. On je najpoznatiji britanski plavi sir i jedini je engleski proizvod koji ima sopstvenu sertifikovanu marku....
Taleđio sirSadržaj masti u ovom siru treba biti najmanje 48%.
Odabir i čuvanje Taleđio sira
Kada birate ovakav sir, najviše treba da obratite pažnju na samu koru sira....
Ovčiji sirOvčiji sir u kulinarstvu
Ovčiji sir je jedan od stalnih namirnica na našoj trpezi....
Krem SirPrema nekim izvorima, krem sir u SAD je prvi put napravljen u Njujorku 1872. godine.
Sastav krem sira
Krem sir je ukusan mlečni proizvod, a njegov sadržaj varira i zavisi od marke sira....
Buđavi SirIzbor i čuvanje buđavog sira
Buđavi sir može da se nađe u većim lancima ishrane, gde se nudi u malim pakovanjima. Cena buđavog sira je relativno visoka, ali ipak ukus to zaslužuje....
Sitan SirU 100 g polumasnog sitnog sira nalazi se: 16, 2 g belančevina, 3, 7 g masti, 3, 7 g ugljenih hidrata.
Izbor i čuvanje sitnog sira
Sitan sir je proizvod sa kratkim rokom trajanja....
Bri SirIPak sir bri se proizvodi u celom svetu, dok američki bri nosi svetsku naradu za ukus i kvalitet.
Sastav sira Bri
Obično sir Bri sadrži između 45-50% masti i 20-25% belančevina....
Domaći sirNakon 60 dana sir je spreman za konzumaciju i može da se čuva u frižideru....
Marinirani sirNakon toga ponovo kockica sira i ređamo tako dok ne popunimo teglu. Stavljamo gde možemo, ne pritiskamo da se ne izgnječi sir. Na kraju stavljamo prstohvat bibera....
Pohovani sirPri serviranju pospite pohovani sir biberom i garnirajte sa salatom po izboru....
Kasapski sirSir izmrvite viljuškom.
Crveni luk sitno naseckajte i dodajte u sir. Pospite alevom paprikom i sipajte ulje.
Dobro promešajte.
Prijatno!...
Kako sazreva sir?Prema sirovini, kod nas se sirevi dele na nekoliko vrsta:
- Kozji sir i bivolji sir;
- Kravlji sir;
- Ovčiji sir;
- Mešavina;
Osim toga, sirevi se dele i prema oblasti u kojoj su napravljeni....
Švajcarski sir SbrinzA evo i nekih ukusnih predloga u kojima možete koristiti ukusni sir Sbrinz:
- pica sa sirom;
- pečeni sir;
- mafini sa sirom....